Хонконг вече се сдоби, подобно на София миналата година, и с протестиращи, и с антипротестиращи. Ключово място в Хонконг, окупирано от "чадърената революция", се оказа сцена на сблъсък, след като големи тълпи срещу студентското движение се опитаха да разчистят част от града.

Конфронтацията този следобед е в гъсто населения квартал Монг Кок  - който е от другата страна на залива спрямо централната част, където е основната група, опитваща се да блокира административните сгради.

Според Си Ен Ен, сблъсъците са станали след като няколко хиляди противници на протеста, предимно мъже на средна възраст, са поискали събраните хиляди протестиращи - главно студенти, да си тръгнат. Полицията веднага "опъна" жива верига около протеста, за да се опита да спре антипротестърите, които бутаха и крещяха на студентите: „Разчистете площада!“

Полицията пазеше протестиращите от антипротестиращите.

Когато някой от тях пробиваше през линията, бяха отвеждани от полицията.

„Много гневни, много шумни“ – така Джо Ли, 58-годишен ръководител по подръжката определя гнева на продемократично настроените в Хонконг.

Тук са вече почти седмица. Трябва да се махнат. Това разрушава нашата икономика, те просто трябва да си тръгнат“, казва още Ли.

Много от протестиращите са уплашени, някои дори плачат. 24-годишният Уилсън Уонг казва, че тълпата антипротестъри го стресира:

„Просто искаме мирен диалог, но сме изплашени, защото те използват насилие. Много сме изнервени, ръцете ни треперят дори и като се държим един за друг“, разказа Уонг.

Сблъсъкът дойде ден след изтичането на срока, който студентите дадоха на лидера на Хонконг Ч. И. Люнг да подаде оставка.

Кой е Ч. И. Люнг?

Чун Ин Люнг е лидер на Хонконг, избран от елита на града - 1200-те, поддържащи Пекин бизнесмени и политици. Сравнително неизвестен, докато не поема поста през 2012 г. 

Считан е за човек на централната власт, въпреки че не е бил първият избор на Китайската народна република. Син на полицай, Люнг се представя като член на работническата класа, израстнал до хонконгския еквивалент на премиер.

Сега се надяват да се осъществи поне разговор.

Люнг обаче обяви, че няма планове да се разчистват улиците, защото хората са намалели значително спрямо предишните два дни.

„В момента нямаме план, но както казах, никой по света не би толерирал протестиращи да обграждат правителствени сгради до безкрай“, заяви той пред репортери.

Люнг отказа да говори с представители на протеста, но се съгласи да изпрати своя заместник – Кари Лам, да се срещне с тях и да обсъдят „въпроси на конституционното развитие“.

 

Студентите посрещнаха новината за този разговор с надежда.

„Диалогът между Кари Лам и студентската федерация ще бъде възможност да се реши проблемът“, коментира тази сутрин Бени Тай, съосновател на движението за окупиране на центъра.

Едва след този разговор студентите ще решат какво действие да предприемат, след като Люнг отказа да подаде оставка вчера. Ще продължат да не допускат насилие и да бъдат внимателни, защото полицията може да се опита да ги провокира, добави още Тай.

Напрежение се получи и вчера вечерта, когато протестиращите очакваха Люнг да излезе пред тях и подигравателно му крещяха „костенурка“, защото така и не си показа носа навън. В опитите си да го блокират обаче, попречиха на полицаите да изведат припаднал техен колега, което настрои част от служителите на реда срещу тях. „Недопустимо и нечовешко е навсякъде по света да се блокират полицейски превозни средства.“

Още е рано да се говори за сериозен проблем в хонконгската икономика, породен от протестите. Въпреки това специалисти твърдят, че много инвеститори изпитват колебания, като наблюдават тълпите по телевизията - и това съвсем скоро ще се отрази и в числата.

 

Преди повече от 25 години в Пекин и още 400 града в Китай десетки хиляди
студенти излязоха на протест. Тази снимка обиколи света и стана символ на борбата за човешки права в Поднебесната република. На 4 юни 1989 г. близо 1000 души бяха убити от изпратените
на площада "Тянанмън" танкове и бойци. Днес хиляди отново протестират в Хонконг,
но слава богу, светът поне е станал малко по-добър и никой в Китай не бие и не стреля
по младежи, защитаващи свободата си. Засега.