Трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари - това е обвинението срещи трима българи и един французин, задържани във Франция при съвместна операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти, съобщи днес Нова телевизия. 

Според съобщението това е била една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора. 

Задържаните българи са организирали прехвърлянето на работници от България за Лион и околностите, сочат събраните доказателства, предаде телевизията.

Според тях 167 такива работници са били наети от четирима местни работодатели сезонно - за гроздобер.

 Задържаният французин намирал местни работодатели и се грижел за настаняването на работниците.

Групата действала под прикритието на законен бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско дружество, което ги командировало във Франция.

Френските работодатели плащали възнагражденията на българската фирма по банков път, а тя  – на самите служители, като присвоявала огромна част от полагащото се на работниците. После узаконявала тези приходи като инвестиции в търговсия и недвижимиа имоти във Франция.

Работниците, набирани главно от Североизточна България, подписвали договорите си с фирмата на чужд език, без да ги разбират. Обещавали им да им плащат по 60 евро на ден.

До Франция стигали с нелицензиран превоз, а там живеели в палаткови лагери. От "заплатите" им удържали разходите за транспорта и парите за храна, които получавали авансово.

Разследването у нас установило, че официално регистрираното седалище на фирмата у нас се намира на празен и незастроен парцел.

Документи, доказващи според обвинението престъпна дейност, са намерени в дома на един от задържаните българи.

Между тях имало документи за големи парични дарения (€40 000) между участниците в групата, лични спестявания и др.