За първи път Германия ще върне на България няколко десетки антични предмета, открити при разбиването на трафик за археологични ценности. Става дума за монети, украшения, пръстени и фиби за коса, които не са с висока финансова стойност, но са част от първия трансфер на Германия на такива вещи към страната, от която произхождат.

Специално по този пород в Берлин пристига министърът на културата Боил Банов. Предметите ще му бъдат връчени на специална церемония в българското посолство.

Досега Германия задържаше подобни находки. Така стана с едно от най-големите залавяни в страната съкровища с нелегален произход.

През 2003 година властите в Хановер арестуваха българин, който прибрал в сейфа на местна банка 618 античн имонети на стойност 25 000 евро. Тъй като той често посещавал сейфа си и слагал в него стари найлонови пликчета, една от банковите служителки се усъмнила, че става дума за пране на пари и сигнализирала в полицията. При обиск на сейфа било разкрито съкровището. Българинът заявил, че става дума за негова колекция, която придобил на борса за антични предмети в Хановер. През последните години обаче на борсите не е търгувано подобно съкровище.

Според експерти монетите са част от незаконни разкопки в България, а българинът – техен прекупвач. Монетите бяха иззети и предадени на местния музей. В бъдеще в такива случаи находката ще се връща обратно в България.