Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турски регулаторен орган е разпоредил на банките в страната да отпишат лоши заеми на стойност 46 милиарда лири (8,1 милиарда долара) до края на годината и да заделят резерви за покриване на загуби, предаде Ройтерс, цитиран от banker.bg.

"Регулацията е насочена най-вече към заемите, отпуснати в сериозно засегнатите сектори на енергетиката и строителството и се очаква да повиши общото съотношение на необслужваните заеми на банките от 4.6% на 6.3%", каза служител от Агенцията за регулиране и надзор на банките.

Този ход идва година след най-тежкия етап от валутната криза в Турция, която доведе до повишаване на инфлацията и лихвените проценти и вкара икономиката в рецесия.

Турската лира поевтиня с близо 30% спрямо долара през миналата година и намалява с още 7,8% през тази, въпреки че цените започнаха да намаляват.

Това е поредният агресивен ход на правителството на Реджеп Ердоган в опитите му да овладее икономическата криза в страната. В началото на юли президентът еднолично уволни шефа на централната банка на страната, защото не се подчини на желанието му да свали основния лихвен процент. 

"Лихвите са майка на всички злини", каза тогава в интервю президентът.

Финансовият министър Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, смяташе, че така ще успее да овладее инфлацията, но според експертите ефектът ще бъде точно обратният. 

Коментари

abdullah ibrahim's picture
abdullah ibrahim
loanoffer22

Loan offer

Assalamu'alaikum Do You need Unsecured Personal Loan? debt consolidation, home improvements Loan?, Loan To start a new business. Car loans,Mortgage loans Business Loans? International Loans Personal Loans? Apply for a Loan from $3,000.00 to $10,000.000 with no collateral required contact us for more details Contact Us. [email protected] whatsapp Number +918929490461 Mr Abdullah Ibrahim

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.