Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция иска от ЕС повече пари за бежанците и зона за сигурност по границата със Сирия, иначе ги пуска към Европа.

Това става ясно от интервю на турския президент Реджеп Ердоган за агенция "Ройтерс".

Той припомня отново предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не ѝ предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете ѝ за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците, съобщава БТА.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.

Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци "да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той.

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

В интервюто си за "Ройтерс", дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа". Последните Анкара смята за терористи.

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган.

"Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

"Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент.

Коментари

Съвсем прав е Ердоган.

Европа има глупостта да подкрепи мащабни американски агресии в Близкия изток няколко пъти за тридесет години. Един път срещу Ирак през 1990-та, когато американската посланичка в Багдад даде зелена светлина на Саддам да нападне Кувейт. Втори път през 2003-та, отново срещу Ирак, по съвсем скалъпените с бели конци лъжи за "оръжия за масово поразяване" и "връзки с алкайда" на един от стожерите срещу муслиманския фундаментализъм в региона. Трети път срещу цяла Северна Африка, подпалена от "арапската пролет" на ЦРУ. Четвърти път срещу Сирия, атакувана от резана сган, финансирана от най-реакционно-пещерните държави в региона. Разбира се, отговорността е най-вече на САЩ, но ще плащат тези техни помагачи, срещу които Ердоган има лостове за натиск. Добре е, че поне засега от ЕС се дава някаква опозиция на безумните идеи да се атакува мирен Иран - но главно защото САЩ нямат пари и възможност да нападнат. Боклуци.
 's picture

Rhapsody of fire

Терорист No 1-това е Ердоган

Терорист No 1 спрямо Европа -това е Ердоган. Нагъл и безцеремонен - въобще и не се прикрива.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.