Ресорът „Съхраняване на европейския начин на живот“ да бъде преименуван или има риск следващата Еврокомисия да не бъде одобрена.

За това предупреди евродепутатът либерал Ги Верхофстад.

„В „Обновете Европа“ са сериозни по въпроса – или се преименува ресорът на Схинас, или той ще изгуби компетенциите си за миграцията... в противен случай това заплашва одобряването на Еврокомисията“, написа той в туитър.

След последните европейски избори либералите станаха незаобиколим фактор в Европарламента. Без тях вече не може да бъде формираноабсолютно мнозинство, за което досега бяха достатъчни двете най-големи сили – Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД).

За съхраняването на европейския начин на живот е предложен гъркът Маргаритис Схинас. Наименованието на ресора предизвика полемики още с обявяването му от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Самата Фон дер Лайен защити – също в туитър, названието на ресора.

„Европейският начин на живот означава също изслушване и дебати с другите, за да бъде намерено решение за общото благо. Точно това искам да правим заедно“, написа тя.

Новата Еврокомисия трябва да бъде одобрена на 23 октомври на пленарна сесия в Страсбург.