Три нови модела iPhone представи Apple на ежегодното си събитие в централата в Купертино.

Това са базовият iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max. Те би трябвало да са ъпгрейд на моделите Xr, Xs и Xs Max от миналата година.

iPhone за "само" 700 долара

Приятна изненада е цената на базовия модел - тя започва от 699 долара в САЩ, с 50 долара по-малко от миналогодишния "бюджетен" модел. Подобна цена на модел на компанията не е имало от iPhone 8 насам.

По-достъпният вариант е както винаги и по-шарен.

Той е с 6,1-инчов дисплей с резолюция 1792х828 пиксела и традиционното многообразие от цветни корпуси - лилав, зелен, жълт, черен, бял и червен. Нов чип А13 Bionic обещава 20% повече производителност и подобрена енергийна ефективност, т. е. по-дълъг живот на батерията.

Визуално и практически най-голямата промяна е втората камера на гърба, която добавя към основния 12-мегапикселов модул ултра-широкоъгълен (120 градуса) със същата резолюция. А освен това - по-бърз фокус, ново поколение HDR, нови портретни режими. А и двете камери поддържат 4К видеозапис с до 60 кадъра в секунда, както и добра стабилизация на същата резолюция (преди такава имаше практически само на FullHD 1080p).

Предната камера също получава ъпгрейд, като позволява видео със същото качество.

В добавка от Apple обещават нов ултрабърз софтуер за видеообработка, който в комбинация с новия Bionic чип ще позволява с лекота да режете и кърпите 4К видео почти мигновено.

Освен това вече и този модел има най-добрата защита срещу вода, IP68, която позволява потапяне в до 2 метра (сладка вода) за 30 минути.

11 Pro и 11 Pro Max - още камери и по-добра батерия

Apple видно се опитва да настигне основните си конкуренти като Samsung, Huawei и други, които в последните две-три години постоянно водят с по един сензор повече.

Pro моделите вече ще са с три камери на гърба, като първите две са идентични с този на базовия модел, а третата е телефото с 52 мм обектив и оптична стабилизация като на основната камера. Оптичното приближаване е само х2, но пък без никаква загуба на качество.

Сериозно подобрение има и в дисплеите на двата смартфона. 11 Pro е със същата резолюция като миналогодишния Xs - 2436х1125 пиксела на 5,8 инча, но дисплеят поддържа вече и XDR за по-добър контраст на образа. 11 Pro Max е 6,5 инча, с резолюция 2688х1242 пиксела, което запазва практически същата гъстота на пикселите между двата модела, въпреки по-големия дисплей (458 пиксела на инч, все още далеч от средното за флагманите на пазара, което се движи около 530+ ppi).

iPhone 11 Pro е със стартова цена 999 долара, 11 Pro Max - 1099, за вариант с 64 гигабайта вътрешна памет. По-големият може да достигна 1449 долара с 512 гигабайта памет.

Apple преди всичко се похвали с енергийната ефективност, като обяви, че базовият модел 11 държи с час повече от Xr, 11 Pro - с 3 часа повече от Xs, а 11 Pro Max - с цели 5 часа повече от XS Max. Както винаги, обяви реалния капацитет на батериите в тях.

Както винаги, по-старите два модела - 8 и Xr - поевтиняват със стотачка.

Освен ъпгрейд на смартфоните си, компанията на покойния Стив Джобс подобрява и най-евтиния си 10-инчов iPad с А10 Bionic процесор (който излезе с iPhone 7). Новият умен часовник Apple Watch 5 пък поддържа постоянно активен дисплей, със същите 18 часа живот на батерията като предишния модел.