Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви вчера, че ще анексира части от Западния бряг, ако победи на парламентарните избори на 17 септември, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Нетаняху каза, че при победа на изборите ще анексира долината на река Йордан и северната част на Мъртво море. Израелският премиер каза това на пресконференция в Рамат Ган, близо до Тел Авив.

Долината на река Йордан заема около 30 процента от територията на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г. Нетаняху обяви за намеренията си няколко дни преди израелските парламентарни избори, които се очертава да бъдат доста оспорвани.

Той разчита на подкрепата на десния електорат и иска да привлече на своя страна еврейските заселници, които подкрепят анексията на Западния бряг. Основен опонент на Нетаняху се очаква да бъде бившият военен Бени Ганц, лидер на партията "Синьо и бяло".

Съединените щати, които безрезервно подкрепят Израел след идването на власт на Доналд Тръмп, се очаква да представят плана си за мир в Близкия изток след израелските избори, припомня Франс прес.

"Този план ще бъде историческа и единствена възможност за упражняването на нашия суверенитет върху колониите ни в Юдея, Самария и на други места, ключови за нашата сигурност, историческо наследство и бъдеще", заяви Нетаняху.

Нетаняху обеща да анексира Юдея и Самария (библейското название на Западния бряг) и преди изборите през април, отбелязва Франс прес.

По-късно вчера израелската армия заяви, че системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" е прехванала две ракети, изстреляни от ивицата Газа срещу южния град Ашдод, съобщи Асошиейтед прес.

Ракетният обстрел прекъсна предизборен митинг на партията Ликуд, на който говореше Нетаняху. След като прозвучаха сирените за въздушно нападение, той беше изведен на безопасно място от телохранители си, но няколко минути по-късно се върна и продължи речта си.

Няма съобщения за пострадали от ракетния обстрел.

Турция определи снощи като расистко намерението на Нетаняху да анексира стратегическа част от окупирания Западен бряг, предаде Франс прес.

"Предизборното обещание на Нетаняху, който изпраща всякакъв род агресивни и незаконни послания преди изборите, е обещание на една расистка държава, на една държава на апартейда", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Саудитска Арабия определи като опасна ескалация обещанието на Нетаняху.

"Кралството подчертава, че това изявление е много опасна ескалация срещу палестинския народ и представлява крещящо нарушение на устава на ООН и на принципите на международното право", се казва в изявление на саудитския кралски двор, цитирано от саудитската новинарска агенция.

Рияд освен това призова за спешно заседание на министрите на външните работи на 57-те страни членки на Организацията за ислямско сътрудничество.

По-късно днес Нетаняху заминава на посещение в Русия, предадоха световните агенции.