Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Светът трябва да се подготви за "неизбежните последици" от глобалното затопляне, твърди публикуван днес доклад на Глобалната комисия за адаптация, председателствана от бившия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.

Адаптацията към новите условия може да създаде нови икономически възможности, се посочва в документа, цитиран от Франс прес.

Той твърди, че сегашното поколение е последното, което може да коригира сегашния курс на човечеството, предизвикващ глобалното затопляне или първото, което да изпита неговите последици.

"Да отлагаме и да платим (за това) или да планираме и да просперираме", обобщи той дилемата, представяйки доклада Пекин.

Светът може да спечели $7100 млрд., ако сега инвестира $1800 млрд. в забавяне на климатичните промени, се казва в документа.

"Действията за забавянена климатичната промяна са обещаващи, но недостатъчни. Трябва да инвестираме в масивно усилие деа се адаптираме към вече неизбежни условия: повишаване на (нивото) на океаните, по-силни бури, непредвидими валежи", пише в него.

Според доклада без адаптация земеделските добиви могат да падната с 30 на сто до 2050 г., засягайки най-вече малките стопанства.

За същия период броят на хората по Земята, които нямат вода най-малко един месец в годината може да нарасне на 5 милиарда през 2050 г. от 3,6 милиарда сега.

Повишаването на морското равнище може да струва $1000 милиарда годишно и да обрече на бедност 100 милиона души в развиващите се страни от днес до 2030 г.

Глобалната комисия за адаптация е създадена през 2018 г. по инициатива на Холандия и включва представители на още 19 държави.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.