„За мен е чест да се запиша“, упорства възрастен мъж пред масичката за регистрация в сградата на Руския културно-информационен център. Бърза да уточни, че по време на Втората световна война е бил партизанин. А днес е гост на изложба, организирана от посолството на Русия в България, посветена на „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Събитието предизвика размяна на остри позиции между София и Москва, но това ни най-малко не се усещаше сред гостите на събитието.

Някои си честитят „празника 9-и септември“. Мнозина са се наредили около експозиции в изложбата, маслени портети на руски военни и полесражения. А на долния етаж са изложени и поредица от пана с архивни документи за Втората световна война – от „пътя към Победата“ на Червената армия, нейната „подкрепа за освободителната борба на българския народ“, фотографии с тълпи, които посрещат съветските солдати с плакати: „Добре дошли освободители“ и „Слава на Червената армия“. Изложени са пропагандни афиши срещу нацизма и фашизма... а в края и кадри от съдебни процеси.

„Всички прогресивни сили трябва да се обединим в името на мира и прогреса. Нека винаги да има мир и слънце. Имаме сила да спрем фашизма“, разказваше възрастна дама пред камерата на агенция „Ройтерс“.

А нейна приятелка не спираше да се чуди: „Как може да ги наричат американските Марици? Това са български ТЕЦ-ове“...

Разговорите в залата бързо замлъкнаха с пристигането на руския посланик Анатолий Макаров. На импровизирана сцена около него се наредиха политици и общественици. А сред тях висши функционери на БСП – Калоян Паргов, Георги Гергов, Таско Ерменков, Георги Пирински, лидерът на АБВ Румен Петков, депутатът от „Атака“ и зам.председател на движение „Русофили“ Станислав Станилов. Изложбата уважиха и депутатът на БСП Георги Свиленски, космонавтът Георги Иванов, дългогодишният министър на културата в годините на социализма Георги Йорданов, Красимир Премянов и др.   

Посланик Анатолий Макаров започва своята реч с думите, че преди 75 години българският народ е посрещал с ликуване и радост войските на Червената армия.

„Без нито един куршум, без нито един изстрел са вървели из страната съветските войници. Те са преследвали една единствена цел – да избавят българския народ от нацизма“, разказа посланикът, след което последваха аплодисменти.

 

„От времето на така наречения демократически преход събитията от онези години е модно да се наричат окупация. Често срещам публикации за най-страшните ужаси и безчинства, които уж е вършела Червената армия с българското население. Любопитно е, че такива сериозни обвинения се издигат без нито едно доказателство, те играят с емоциите на хората и при проверка се оказва, че нямат нищо общо с действителността“, продължи Макаров.

Той призова присъстващите да погледнат внимателно снимките и документите, представени в изложбата. И уточни, че „това са истински материали без ретуш и фалш, те не лъжат“.

„И всички те свидетелстват за това, че мисията на Червената армия е била изключително освободителна. И благодарение на помощта на Съветския съюз е станало възможно да се създаде и да се въоръжи Българската армия и най-накрая да се разбие фашистката Германия“, добави Макаров.

Посланикът обясни, че хиляди тонове продоволствия са били предадени на България от Съветския съюз, огромен обем въоръжение и боеприпаси.

„И това не е скучна статистика. Бърз поглед върху снимките на ликуващите показва, че идването на Червената армия е било дълго очаквано и спасително. И съветските  войници и българските партизани са посрещани тук като освободители, като герои. Тогава хората са си давали сметка, че без решителен отпор, който е бил оказван на фашизма от Съветския съюз, не можеше и става дума за свободното бъдеще. Би било добре и ние днес да не го забравяме.“

Посланик Макаров благодари на руското историческо дружество за запазване на историческата истина. И накрая благодари на всички присъстващи с думите: „мир на небето“. А финалът да „живее българо-руската дружба“ беше посрещнат с продължителни възгласи „Ура-а-аа-а-а“.

А възгласите на възрастен мъж с мустаци, развяващ руско знаме, се извисяваха  над всички.

„Пак да ни освободите от европейското и американско иго“, изгърмя неговия глас в тишината докато се сменяха говорителите.

След посланика кратки слова държаха и директорът на фондацията "История  на Русия" Константин Могилевски и председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов.

На няколко пъти въздухът в залата трептеше от възгласи: „Да живее Русия!“

През това време навън

"Убийци" и "Окупатори" скандираха граждани, събрали се пред залата, в която се славослови Червената армия. И която - според историческите факти, обявява война на България, въпреки че страната ни вече е обявила, че не е на страната на Германия. Гражданите са предвождани от бившия военен министър Николай Ненчев, председателя на ДОСТ Лютви Местан, които за местния вот са в коалиция. 

Представители на антикомунистическите среди обясняваха, че "окупацията не е освобождение".

До пряк сблъсък между двете групи не се стигна.