Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руското посолство в България подготвя изложба под наслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ на 9 септември. Българското външно министерство днес го посъветва да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

В изявление на министерството по споменатия повод се казва: "Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

 Министерството подчертава, че "няма никакво отношение към тази проява"  и добавя:

"Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни".

В изявлението се казва още, че с 9-ти септември и неговите последици трябва да се занимават историците, за да получат тази дата и последвалите я събития "пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-ти век".

"От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България", се казва още в изявлението. 

То подчертава, че СССР обявява война на България, когато в нея на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия.

"Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие", посочва Външно министерство. "Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология".

Коментари

.

да влезееееее......другаря йонееееев

Съветва? Малко е, трябва да

Съветва? Малко е, трябва да се настоява категорично, с тон на неодобрение.
 's picture

Kovatz

Мавродинов

Ами то на дипломатически език е точно такова. Остава да видим мурзилките дали ще нахалстват.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

трябва наглия макаров (така

трябва наглия макаров (така се казваше май) с шутове до границата ... много нагло парче тоя, още откакто дойде безобразничи за щяло и нещяло !
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Браво

На нашето външно министерство! Много дипломатично казано, но въпреки това Руското посолство ще покаже, кой командва тук! ;)
 's picture

Rhapsody of fire

Одобрявам

Да се ненадяваш на Външното ни министерство. Нетипично за него, но когато се прави нещо добро - трябва да се зачита и подкрепя.
 's picture

Бобо

Освобождението

Само издръжката на Окупационната Червена Армия струва на България 141 милиарда златни лева за три години , това е сума по голяма от бюджета на държавата за същия период , нека днес някой да си представи как се вадят такива средства ... Това си е един пладнешки грабеж , занулени са били пенсионни фондове , частни влогове , спестявания на предприятия ... всичко .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.