Групата на "Обединените патриоти" в парламента е нелигитимна и трябва да се заличи. Това искат от председателката на парламента Цвета Караянчева атакистите, които миналата седмица окончателно напуснаха малката упправляваща коалиция.

Още преди парламентарната ваканция НФСБ и ВМРО дружно изключиха лидера на "Атака" Волен Сидеров, заместника му Десислав Чуколов и депутата Павел Шопов от групата. В първия ден от новата сесия на парламента и останалите депутати от "Атака" обявиха, че стават независими и излизат от ОП, въпреки опитите на останалите да ги убедят да останат част от патриотичното обединение.

С писмо до Караянчева сега "Атака" иска и депутатите от ВМРО и НФСБ да станат "независими" - тоест "Обединени патриоти" да престане да съществува.

В мотивите си хората на Сидеров се позовават на коалиционното споразумение между трите партии, където в чл. 16 изрично е записано името на парламентарната група - и след изваждането на "Атака" според тях то става автоматично юридически нелигитимно. От което според партията следва заличаването й в специалния регистър по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Правилника на Народното събрание. 

"В тази насока вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание", пишат атакистите.

Те настояват да бъдат спрени и всякакви разпоредителни и фактически действия, последвали след освобождаването на Сидеров от председателското място в ПГ.

Останалата част от ОП - ВМРО и НФСБ - има достатъчно депутати, за да съществува като парламентарна група. Ако обаче настоящата група бъде заличена, те не могат да създадат нова в рамките на този парламент. Независимите народни представители губят ръководните си постове в парламенарни комисии, освен ако друга ПГ не ги предложи. 

Към момента няма коментар на искането на "Атака" от ВМРО и НФСБ.