Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител "Фолксваген" ще изгради завод в страната след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица, съобщи Ройтерс днес, позовавайки се на три турски източника.

Автомобилният гигант, който от месеци избира къде да построи новия си производствен център - в България или в южната ни съседка, не е обявил окончателното си решение, но в последно време бил по-скоро положително настроен именно към Турция.

Според турски източник на изданието Ердоган и високопоставеният служител на VW са преодолели повечето спорни моменти по време на срещата през тази седмица. Източник от самата компания пък заявил пред Ройтерс, че срещата на президента на Турция е била с изпълнителния директор на VW Хърбърт Диаз.

"Преди време имаше някои малки проблеми, като например данъчните тежести върху автомобилите, които компанията ще произвежда. На срещата обаче съгласието беше почти достигнато", казва турският източник. "Ако не се появи проблем в последната мунита, инвестицията ще отиде в Турция."

Високите турски данъци върху по-големите и мощни автомобили ограничават повечето купувачи на нови коли в страната и местните търговци почти не предлагат големи двигатели. 96% от пазара на нови коли в страната се владее от машини с двигатели по-малки от 1,6 литра, което е проблем за по-мощните и съответно по-скъпи модели на германския производител.

Турският източник на Ройтерс обаче е бил категоричен, че страната се опитва да намери формула за справяне с този проблем на "Фолксваген", без да поставя в неизгодно положение другите производители. 

Основните играчи на турския пазар към момента са марките "Фиат", "Рено", "Форд", "Хюндай" и "Тойота", които са произвели над 1,3 милиона моторни средства в Турция през миналата година.

Припомняме, че вчера и чешкият премиер Андрей Бабиш по време на посещение в Анкара, заяви, че VW ще направи огромна инвестиция в Турция.

Изложената информация се потвърждава и от втори високопоставен източник от компанията, който е казал, че остава само да се изяснят съвсем малки подробности от данъчен характер, преди сделката да бъде обявена. Очаква се тя да бъде постигната през следващите няколко седмици, а централата да бъде построена в западната провинция Манаса.

"Вече можем спокойно да кажем, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Решението ще бъде обявено съвсем скоро, след като бъдат направени окончателните договорки", е потвърдил източникът пред Ройтерс.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Ние, разбирай Борисов, Президента, сме руски подлоги.

Русия е против правенето на стратегически инвестиции на Запада в България, поради факта, че ще се промени мисленето на българите в западна посока, процесът на отдалечаване на българите от лъжливита и грабителска руска имперска политика ще се ускори. Президентът и Премиерът са на тези позиции, защото служат преданно на руския империализъ.м. Борисов спъва големите инвестиции в Бъ лгария по руска препоръка. Той дигна олелия за Фолксвйаген, след като въпросът бе предрешен. С Борисовото мизерно статукво и политика така ще бъде. Докато ДБ не се намеси осезаемо в управлението на държавата, икономиката, а не псевдопатриотите, на България - троянскоия кон в ЕС, не може да се има доверие. Да благодарим на ЕС, че все още не ни е изритал да пасем трева в Евразийските степи!

А можеше да сме ние...

Ама са алчни и сигурно са поискали бесен рушвет...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.