Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съкратеното съдебно следствие трябва да се запази, но без облекчаването на наказанието при тежки умишлени престъпления. Това предлага правосъдният министър Данаил Кирилов, който коментира темата и проекта на ГЕРБ в парламента днес преди парламентарния контрол (предложението на ГЕРБ още не е обнародвано, за да се види какво съдържа, б.р.)

"Очевидно това засяга чувството за справедливост на обществото и води до обществена реакция. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени", заяви той

Темата стана актуална след случая с изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Обвиняемият направи пълни самопризнания и поиска ускорено производство, което автоматично води до задължение съдът да намали присъдата от максималната - евентуално доживотен затвор без замяна. 

Главната прокуратура първа поиска това да се промени, а по-късно БСП и ВМРО предложиха свои законопроекти по темата. От левицата искат при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда изобщо съкратено производство да няма. Предложението на ВМРО е почти идентично. 

ГЕРБ обаче иска да се запази съкратеното производство (то включва и различни други опции, като например - обвиняемият да се съгласи да не се разпитват свидетелите пред съдия, а да приеме показанията им пред разследващия орган, б.р.), а да премахнат само намаляването на наказанието и вида му. 

"Касае са за това в тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай. По тази причина ние сме създали защитно правило в нормата на чл. 58а под материалния Наказателен кодекс. Това е разликата", обясни Кирилов (именно въпросният член нормира намалението на наказанието при самопризнания и др. подобни, б.р.)

И отбеляза, че тяхната идея ще се обсъжда заедно с другите два законопроекта. 

"Използвам случая да кажа, че ние не сме се бавили по този въпрос и по това решение. Даваме си сметка, че сериозното решение касае принципното и концептуално решение с наказателната политика."

До декември ще има нова концепция за наказателна политика, каза още той, но тази тема - с редукцията на наказанието, е била изтеглена по-напред, за да се отговори на обществените очаквания, призна той.

И за разлика от БСП, предложението на ГЕРБ нямало да действа със задна дата, т.е. - няма да промени ситуацията с убиеца на Кристин, стана ясно още.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.