"Утре се навършват 20 дни от жестокото й убийство на моята Криси. Искам да се обърна към депутатите и министрите да променят закона. Не искам тези изверги, които посягат на малките деца - на малолетни и непълнолетни, да се разхождат по улиците. Искам техните доживотни присъди, без право на споразумение да отпада 1/3 от наказанието им.

Господа министри, къде бяхте вие, когато всичко това се случи? Бяхте на ваканция, бяхте на почивки. А не направихте среща, за да подкрепите народа, който се страхува.

Идва първият учебен ден. Всички майки се страхуват да пуснат децата си на училище, а вие си изкарвате добре почивките. Благодара ви, депутати, че сте за народа, а когато дойдат избори ни търсите.."

С тези емоционални думи Милка Георгиева, бабата на зверски убитата и изнасилена Кристин от село Сотиря, се обърна към управляващите тази сутрин в ефира на бТВ. Убиецът на 7-годишното момиченце Мартин Трифонов направи пълни самопризнания след залавянето си. А законът позволява редуциране на максималната присъда при тези обстоятелства.

По ирония на съдбата буквално дни след трагедията с Криси, в Сотиря бяха задържани двама души за случай на блудство с малолетна. Днес ще се гледат мерките за неотклонение на двамата извършители - 15-годишно момче и 68-годишен мъж.

В селото вече събират подписка с искане за изменения в наказателните закони, според които за посегателствата над деца да се присъжда най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна. Настояват още за постоянно полицейско присъствие и заплашват, че няма да пуснат децата си на училище на 16 септември.

Исканията на жителите на селото за законови изменения донякъде съвпадат с предложенията на БСП, както и на прокуратурата, които инициираха дискусия по темата след убийството на Криси и дадоха заявка, че ще прокарат нови текстове в Наказателния кодекс. Факт обаче е, че до момента не е инициирана среща или разговор от самите управляващи. Само вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви своите виждания в публичните си изяви, като стана ясно, че ВМРО иска смъртно наказание за особено тежки престъпления - като убийство на дете или възрастен човек.