Moody's повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от "стабилна" на "положителна" и потвърди дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута. Това съобщи Министерството на финансите, цитирайки данните на кредитната агенция. 

"Положителната промяна отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж. Запазването на кредитния рейтинг на Baa2 отчита баланса между положителното фискално и макроикономическо развитие, както и заявената готовност за присъединяване към еврозоната и съществуващите предизвикателства пред страната, произтичащи от негативните демографски тенденции и наличието на слабости в някои области на политиката", се казва в съобщението.

Moody's очаква през 2020 г. бюджетният баланс да остане на излишък (0.8 % от БВП), а държавният дълг да продължи да се понижава и да достигне 19 % от БВП. Стабилните перспективи за растеж в България се обуславят от продължаващата интеграция в ЕС и повишена конкурентоспособност. 

За бъдещ икономически растеж ще допринесе строителството на инфраструктурни проекти като автомагистралите "Хемус" и "Струма", железопътната линия София-Пловдив. Фактор може да бъде и по-добро усвояване на европейски фондове, става ясно от анализа на кредитната агенция. 

Moody"s очаква присъединяване на България към ВМ II и Единния надзорен механизъм (ЕНМ), което според агенцията може да се сручи през 2020 г., да допринася за провеждането на благонадеждни макроикономически политики и по-нататъшното укрепване на институциите. 

Рейтингът на страната може да бъде повишен при поддържане на положителното икономическо и фискално развитие. По-нататъшният напредък в програмата на правителството за реформи (образование,здравеопазване, държавни предприятия), както и присъединяването към еврозоната и членството в ЕНМ също биха имали положителен ефект върху рейтинга, се казва още в анализа.