Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обичам да изучавам историята, защото смятам, че националният характер и манталитет предизвикват през дълги цикли събитията да се повтарят.

Помислих си сега, когато отбелязваме 30 г от началото на Прехода, какво се е случило 30 години след Освобождението.

Всъщност тогава България е извоювала своята независимост и е станала царство. Но скоро след това започват войните, за да посрещнем 10 г по- късно първата национална катастрофа.

Този тридесетгодишен период след Освобождението носи изключително много общи черти с нашия преход:

И тогава първите осем години са били пълен хаос, когато е възниквала третата българска държава, изцяло под руско влияние. И е станало драматично събитие- преврат - на осмата година, от изхода на което е зависело накъде ще тръгне България. И тогава се появява държавникът Стамболов, който се опълчва на Русия, ориентира страната на Запад и започва смели реформи. А след него става премиер човек с изцяло европейско образование и говорещ множество езици като Константин Стоилов и т.н. И десетки хиляди младежи отиват да се изучат на Запад и да подготвят следвоенното поколение политици.

Разбира се, някои събития може да са чисто съвпадение. Но ако човек се зачете в тогавашната преса ще остане със същото чувство както днес ако гледа медии - чувство за разпад, поквара и безнадеждност.

Няма нищо общо с днешата приповдигнатост на историческите разкази за онази епоха.

След Освобождението, както и в началото на Прехода, се развихря нечуван грабеж и бандитизъм, но за разлика от днес - Стамболов с крути мерки - екзекуция на място - успява да го прекърши. Може би защото е нямало наследници на турските тайни служби.

Но най-впечатляващото съвпадение е в стопанския живот. Дори почти до края на 19 век преобладаващото мнение сред търговците и занаятчиите е , че са живели по- добре в Османската империя, защото са имали пазари, която Свободата им е отнела. Т.е така наречения creative destruction е причинил много човешки лишения и тогава.

Но все пак през 1908 г България вече е била водещата балканска държава. Каквато уви днес не сме, въпреки саморекламата на наши политици.

Препубликуваме текста от профила на автора във Фейсбук с негово разрешение. Заглавието и подзаглавието са на редакцията. 

Коментари

"България вече е била водещата балканска държава"

Хайде стига легенди и митове, г-н псевдоисторико. На Балканите никога не е имало "водещи" държави. Именно затова Балканите никога не са били "обединени" от "силния", а се боричкат и джавкат един друг до безкрай, подбутвани отвън и отвътре, а за усмиряване на най-дивите са били достатъчни малки съюзи от две или три срещу една. Икономическата история на балканските държави, дори в годините, когато те не са били притиснати от репарации, външни кризи и възстановявания от балкански войни е еднаква. Тя е история на корупция, мизерия, бедност и почти нулев икономически ръст, изцяло зависещ от външни кредити от държавата, в голямата си част ограбвани от политическия и икономически елит. Голямата разлика между периода след Освобождението и днес е модикумът западно влияние, което идва през механизмите на Европейския съюз. За съжаление, силно недостатъчно, доколкото Западна Европа слабо се интересува от вътрешните проблеми и желае единствено да контролира външната политика - засега чрез контрол върху престъпното минало на премиера. С една дума, не знаете за какво говорите. Или, както би казал вашият вожд, "чел си, чел си, ама какво си разбрал?"

Гоже босподи,

ма той г-нът бил "доктор по икономика", а не историк... Доктор по икономика без халхабер знания по икономическа история на страната си, егати и резила :)

Дори и сред най-изоставащите....

...има водещи умнико! Т.е. такива които са по-напред от другите изоставащи. Инстинктивната ти реакция говори, че като четеш не мислиш, а се водиш само по чувства.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Уважаеми г-н Кънев, ако не искате да бъдете заливан

с помия, не казвайте никаква добра дума за Стамболов и особено за д-р Стоилов, че е високо образован,че е западен възпитаник, че знае езици, защото така биете по гениалността на Живков, Борисов. Хубавите думи – само за Русия! Никога не се възмущавайте от факта, че ако Русия насилнически не беше ни задърпжала тогава и сега в изостаналата си орбита, ако след Берлинския конгрес не беше ни изолирала от Европа, България днес щеше да бъде на нивото на Дания, Финландиья, Норвегия, Швеция, Холандия, и нямащае да б ъде управлявана от политици като Борисов, Цветанов, Доган, Цвета Караянчева,Орешарски, Станишев, цар Симеон... Българите нямаше да бягат от Отечеството си, Русия нямаше да ни ограбва с неравностойни договори, изобщо нямашае да бъдем руски васали и Турция нямаше да ни ислямизира така, само както тя си знае. Пишете по-често, бъдете будител, щом историята Ви влече, гонетае мрака от главите на хибридно променените нещастни българи!

Другарю използвач на името на национални герои

за пропагандни цели, ама моля Ви се, не използвайте чак толкова евтини номера. Твърдите, че "от факта, че ако" ... Нито една мисъл, която започва с "Ако" не е "факт". Напротив, тя е предположение, което може най-много да бъде повече или (както е във Вашия случай) по-малко оправдано с някакви аргументи. Чета Ви от няколко дни и забелязвам, че Вие използвате най-елементарни политтехнологически похвати да тиражирате лъжи и полуистини. Ако наистина споделяхте ценностите, които се правите, че тиражирате, би трябвало да Ви е срам да пишотите такава хибридщина. Това е начинът, по който работят путинските хибридчици, а не един истински патриот и любител на Отечеството. Жълтите стотинки, които сигурно са Ви нужни за оцеляване можете да изкарате и по по-почтен начин.
Йорданка Игнатиева's picture
Йорданка Игнатиева
Йорданка Игнатиева

Путинофили със свалени гащи

Политици мъже и българи ни трябват днес. Като Стамболов. Не като руския резидент Радев, ходещия със свалени гащи пред руснаците мутропремиер и цялата путинофилска политическа сволоч, управляваща България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.