Прав е Бойко Борисов. Западът е длъжен да инвестира в Централна и Източна Европа. Нещо повече - той има исторически дълг да го прави.

Най-близката във времето историческа сметка, която Западът трябва да плати, е тази, че Централна и Източна Европа бяха оставени за плячка на Сталин след Втората световна война. Дори Полша, заради която започна тази война, бе харизана на московския сатрап.

Сметки за плащане има и по-назад във времето. Западът дълго поддържаше Османската империя, която му бе щит срещу възможността да се появят руски кораби в Средиземно море. Пък и първото завладяване на Константинопол е извършено от западните рицари.

Западът има дългове към целия свят, всъщност. Блясъкът на западната демокрация до голяма степен се дължи на ресурса, който тази демокрация е черпила от колониите. При това поведението на Запада в тези колонии в повечето случаи е нямало нищо общо с демокрацията, човешките права, дори с елементарната цивилизованост. Не е случайно, че терористичните актове от последните години се извършват от хора, чиито произход е точно от бившите колонии на Запада.

Но да се върнем към нашия си регион. Има една много важна особеност. А тя е, че Западът изпълнява своя исторически дълг и си плаща сметката във вид на еврофондове. Въпросът е друг - дали ние покриваме собствените си исторически борчове. А именно - да станем истинска западна държава, да спрем да се оглеждаме с носталгия на Изток и назад във времето, да имаме истинско върховенство на закона, реална, а не фасадна демокрация и т.н.

Отговорът на този въпрос е известен. Ние не изпълняваме дълга си  - най-вече към самите себе си, но и към Запада. И затова Западът се ограничава предимно в еврофондовете, а понякога и тях ни ги спира. Ако ние станем истинска западна държава, то нищо чудно Западът да изпълнява своя дълг и под формата на повече инвестиции.

Премиерът Бойко Борисов иска Западът да си плати дълга, Но се дразни, когато бъде питан дали ние плащаме нашия.