Централна и Източна Европа имат огромен човешки потенциал. Това каза премиерът Бойко Борисов преди срещата си с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Много хубаво сте разбрали това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него: не само дигитализацията, за която говорим, но са важни и самите хора", каза премиерът.

И изтъкна, че много хора от всички бивши социалистически страни са отишли да работят на запад.

"С една дума сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа", заяви Борисов.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че в Европа можем да успеем само ако обединим усилията си.

"За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС. През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиум на ЕК. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания. Важно за мен е да се постигне баланс в ЕС", заяви още председателят на ЕК.

Според нея предизвикателствата, пред които е изправен ЕС са дигитализация, демографски промени, сигурност.

"Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойива идея в рамките на ЕС трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и и информация. В центъра на европейския дневен ред промяната на климата. Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации", каза още Урсула фон дер Лайен.