Ясно е кои са жертвите на кървавото убийство, установено в Негован преди десетина дни. Разследващите са установили самоличността на убитите и разчленени мъж и жена, чиито останки бяха намерени изхвърлени в язовира. А вече има и задържани двама души. Намерено е и оръжие. 

Убитите са семейство, което е живяло на столичния булевард "Витоша". Мъжът е 75-годишният бивш треньор по борба Йордан Атанасов, който дълги години е живял и работил в чужбина. Жената се казва Марияна, на 70 г., бивша учителка. Съседи потвърдиха, че не са виждали двойката повече от месец.

Двете тела бяха открити преди около десетина дни, разчленени в бидони в язовир край Негован. По тях е имало огнестрелни рани. Освен това от полицията разпространиха снимки на дрехи, с които са били облечени жертвите, снимка на ключ от автомобил и казаха, че двамата най-вероятно са имали бяло куче. Съседи потвърждават, че двойката е имала такъв домашен любимец.

Атанасов е бил треньор в спортното училище „Олимпийски надежди” и на деца от Нигерия, които са идвали на лагери в България. Бившият треньор по борба има дъщеря, женена за нигериец, с когото имат и дете.

Пред Нова приятели на Атанасов заявиха, че за последно са го виждали преди 3 месеца на погребение.

Освен това дъщеря им вчера е пристигнала в България, като е казала на нейна приятелка, че родителите й ги няма от около 40 дни. Твърди се, че тя е разпознала разпространените от полицията дрехи, така е сигнализирала органите.

Два пистолета, с единия от които се подозира, че е извършено убийството, са намерени в Техническия университет в София. Задържани са двама заподозрени за престъплението. Това заяви на извънреден брифинг в ТУ зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му мотивите за убийството са користни. 

Задържаните са били на трудови договори към ТУ, работили са по поддръжката и техническото обслужване. Гешев определи убийствата като „изключително тежки и брутални”.

„Над 11 000 сделки са прегледани за сключени договори за имоти, продадени от възрастни хора. Правихме анализи на невзетите пенсии за последните 4 месеца. Сравнявахме данните с изчезналите лица. Не попаднахме на съвпадения”, заяви главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

„Първо стигнахме до евентуалните извършители и после разбрахме кои са жертвите. Потресен съм от зверството, което виждам”, обясни вътрешният министър Младен Маринов. „Оптимист съм от това, което има като събрани доказателства”, допълни Маринов.

„Пробивът по случая е започнал след постъпила първоначално оперативна информация за евентуалните извършители на това деяние. Чак на по-късен етап, в продължение на 7-8 дни, в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви”, каза и Гешев.

Предстои анализ на събраните доказателства. По информация на Нова задържаните са в село Джурово, Община Правец.