Защо България, и в частност премиерът Бойко Борисов, взе решение да подкрепи Европейската комисия в борбата срещу климатичните промени, като се съгласи да намали със 100% вредните си емисии до 2050 година.

Този въпрос задава евродепутатът Ангел Джамбазки, зам.-председател на управляващата заедно с ГЕРБ партия ВМРО, в отворено писмо до Борисов. Писмото, озаглавено "Не се отказвайте от енергийната независимост на България!", третира целите на ЕС и България за по-малко парникови газове в контекста на загубите за въгледобива в Маришкия басейн. Поводът за написването му е предстоящата среща за климата на ООН в Ню Йорк през септември.

"Искам само да ви напомня, че в Маришкия басейн ангажираните пряко или косвено с топлоелектрическите централи и въглищните мини са близо 100 000 души. Това е регион, който изцяло зависи от това производство и ще бъде икономическа и социална катастрофа преждевременното затваряне на мини "Марица-изток" и въглищните централи", посочва Джамбазки.

Както е известно, страната ни поддържаше тезата за по-малко намаляване на вредните емисии заедно с други зависими от въглищата държави, като Полша и Чехия например. В защита на "Мариците" с мотива, че чрез тях сме щели да имаме по-чист въздух, защото означавали стабилна енергетика, нееднократно се обявява и министърът на оклната среда и водите, който е от квотата на ВМРО - Нено Димов.

Както е известно, в края на юни Европейският съвет възприе предложението за т.нар. неутрална спрямо климата икономика, което изисква намаляване на вредните емисии. Изненадващо Борисов подкрепи целите за пълно намаляване на емисиите, противно на изготвената у нас предварителна позиция. С какъв мотив - така и не стана ясно. Спекулира се, че договаряме подкрепа за запазване на парите за кохезия или за АЕЦ "Белене".

"България е страна по Парижкото споразумение и според сценария, който беше избрала, до 2050 година трябваше да намалим до 80-85% въглеродните емисии спрямо 1990 година. Отказвайки се от тази позиция и приемайки, че до 2050 трябва да се откажем на 100% от парниковите газове, правителството де факто се отказва от енергийната независимост на България", пише по повода Джамбазки, който кани премиера на официален разговор по темата. 

Призовава правителството да преразгледа новата си позиция, тъй като "целеният от т.нар. амбициозни държави климатичен неутралитет в така предложения вариант ще доведе до колапс на цял сектор в икономиката ни".

Заместник-председателят на ВМРО също така припомня, че четири държави са се противопоставили на предложенията за климатична неутралност до 2050 г. - Полша, Чехия, Унгария и Естония.