Своеобразен критичен анализ на обиколките на премиера Бойко Борисов с джипа, зачестили отново през изминалите няколко дни, направи лидерката на БСП Корнелия Нинова. Чрез профила си във фейсбук Нинова определи като "цинично" премиерът да се хвали с пътно строителство на фона на навършването (вчера) на една година от трагедията край "Своге", когато автобус се преобърбна в дере, а 20 души загинаха. Както и на фона на затворения участък от магистрала "Струма" заради пожар.

Преди дни Борисов обикаляше с джипа из Кърджалийско, хвалейки строителството на пътищата в областта. Днес сутринта пък инспектира бъдещата магистрала до Сърбия, позната като автомагистрала "Европа". При почти всичките си пътувания е придружаван от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Нанков бе министър, но именно заради трагедията "Своге" бе принуден да подаде оставка, което от ГЕРБ обявиха като "носене на морална отговорност". Малко по-късно Нанков бе възстановен на служба в МРРБ, вече като зам.-министър. Факт обаче е, че досега титулярката Петя Аврамова нито веднъж не се е возила на задната седалка на джипа на Борисов, само Нанков.

Ето какво написа Нинова по повода:

"Цинизъм е да се хвалиш със строителство на пътища в деня, в който се навършва една година от катастрофата край Своге, която отне 20 човешки живота, г-н Борисов. Експертизата доказа некачествено строителство. А един пожар под магистрала "Струма" компрометира прясно построения участък, в който са пръснати и европейски средства, и парите на българските данъкоплатци. Правите го, возейки в джипа си Нанков, който "пое" политическата отговорност, като от министър го назначихте за зам.-министър. Тези факти казват всичко. Воаяжите ви едва ли заслужават повече внимание. Но друга тема заслужава огромно. Днес директорът на Здравната каса обяви, че пациентите доплащат 4 млрд. лв. от джоба си често "под масата" или с измислени поводи - ВИП стая с четка за зъби и шапка за глава. ГЕРБ управляват България вече десет години. И по този показател - здравен статус и смъртност, също ни закотвиха на дъното на Европа. Здравната реформа е крещящо наложителна. И трябва да започне с премахване статута на търговски дружества на болниците."