Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Преди ми викаха Капитан Моторна резачка. Сега съм Нерон, подпалвам Амазония."

Това заяви президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, след като репортери го попитаха за рекордните 72 843 пожара в страната от началото на 2019 г. Това е ръст с 83 процента спрямо миналата година.

После популистът обясни, че просто е настъпил "сухият сезон", в който фермерите традиционно "прочистват" земята с огън, за да засадят новата реколта.

Нима това е същият силен и волеви лидер, който по времето на президентската си кампания обещаваше, че с твърда политика ще пребори престъпността? 

По-скоро не - по-голяма загриженост е инвестирана в обществения му имидж, отколкото за бедстващата "градина". Това е още по-очевидно след безумното решение на президента да обвини неправителствени организации за пожарите.

С желанието си да се сравни с чудовище като Нерон Болсонаро намигва на избирателите си. И намеква, че за пореден път еколозите и "марксистите" преувеличават и демонстрират, че са емоционално неуравновесени. 

На кого му пука за градивните им критики по отношение на глобалното затопляне, незаконното обезлесяване и пр.?

Силният и волеви лидер се свива в скута на избирателите си, поглежда ги с очите на котарака в чизми от "Шрек" и мърка:

"Аз съм жертвата, защитете ме от гадните марксисти."

Добре. Нека съзнателно влезем в този капан и разгледаме Нерон. Дали това сравнение действително е толкова необосновано?

Нерон и Големия пожар в Рим

Нерон е последният римски владетел от Юлиево-Клавдиевата династия и управлява империята от 54 до 68 г. сл. Хр.

"Нерон" - картина на Ян Стъйка. Снимка Wikipedia

Той е прочут с жестокостта си - по негово време започват първите масови гонения на християни, изпада в параноя и избива голяма част от аристокрацията, включително майка си и доведения си брат. 

В нощта на 18 срещу 19 юли 64 г. избухва Големия пожар в Рим. Той напълно унищожава 4 от 14-те района на града, а още 7 са значително пострадали.

Много от съвременниците на Нерон го обвиняват, че той е наблюдавал с възторг бедствието, защитен зад стените на една вила. По едно време дори започнал да свири и да пее възхваляващи песни за Троя.

Нещо повече - според някои от критиците му императорът е организирал палежа, тъй като е искал да разчисти място за поредния си разточителен проект - нов дворец (строежът започва, но така и не е завършен).

Оттук идват сравненията между Нерон и Болсонаро - единият иска да си построи палат, другият отваря пространство за ниви. Това без съмнение е несправедливо.

Защото Нерон не е отговорен за Големия пожар в Рим. Според повечето историци римският император се е намирал на 35 мили от столицата при избухването на огъня. Той се връща веднага и започва да оказва помощ на място, като дори позволява на бягащите римляни да се скрият в палата му.

Всъщност Болсонаро се ласкае, като се сравнява с Нерон. Що се отнася до пожарите де.

И все пак, ако Нерон е започнал да ви става симпатичен - съпругата му умира (според легендата императорът я рита до смърт) и той я заменя с 16-годишния Спорус, който визуално му напомнял за нея. Преди това момчето е кастрирано.

"Някои хора просто искат да гледат как светът гори"

Според неправителствени организации пожарите са предизвикани от хора.

"Няма нищо ненормално в климата през тази година или валежите в региона на Амазония, които са малко под нормата - заяви Алберто Сецър от Националния институт за космически изследвания пред Ройтерс. - Сухият сезон създава благоприятни условия за разпространяването на пожари, но първоначалният палеж е дело на хората, било то умишлено или не."

Болсонаро обяви, че правителството не разполага с достатъчно ресурси, за да се справи с горските пожари.

Само преди 10 дни обаче Бразилия се прости с 35 милиона евро хуманитарна помощ от Германия. Берлин реши да блокира парите, докато не получи гаранции, че степента на обезлесяване на Амазония ще бъде ограничена.

"Могат да използват тези пари както си пожелаят, Бразилия не се нуждае от тях", заяви Болсонаро.

И все пак президентът не е с вързани ръце. Той може да ограничи бъдещите щети върху "белите дробове на планетата", като осъди порочните земеделски практики. Може да представи ясна програма, която да се противопоставя на неограниченото обезлесяване.

Вместо това Болсонаро възприема аскетичен подход към проблема и си измива ръцете, като се представя за жертва на НПО-та или марксисти.

Може би вече се чудите кои са тези "марксисти" и защо отново ги намесвам. 

Нямам никаква представа. Но според външния министър на Бразилия Ернесто Араужо, който е назначен от Болсонаро, глобалното затопляне е конспирация на последователите на "културния марксизъм", които са на служба при Китай и се опитват да съборят западните икономики. 

Междувременно димът от пожара пропътува 3000 километра до Сао Пауло. И градът потъна в мрак - също както Рим преди 1955 години.

"Денят се превърна в тъмна нощ. 15:00 часа в Сао Пауло, Бразилия. Димът и пепелта на хиляди горящи хектари!"

----

Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Коментари

"Викат ми капитализъм - подпалвачът на вашия дом"

Гражданинът беше "избран" от ЦРУ с безкръвен преврат, защото "левият" кабинет на Дилма Русеф не беше по вкуса на партньорите, които спонсорираме с крупни суми за оръжие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.