Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво е сертификатът ITCard, с който днес вицепремиерката и новоназначена шефка на киберсигурността Марияна Николова се похвали?

Няколко минути в Google и откриваме описанието "независим, универсален сертификат за компютърни умения". Научаваме още, че за получаването на сертификата всички кандидати се явяват на тест при равни условия, с единен софтуер и безпристрастна система за оценка. И че тестваните умения са за "различни модули от софтуерни приложения, използвани в ежедневната работа на всеки офис".

Къде намираме тази информация? На сайт за търсене на работа. Причината - сайтът itcard.org е с изтекъл домейн още от 2016 г.

Сертификатът всъщност е дело на българска фирма - "Немечек" ООД, които заедно с European Software Institute (ESI), друга българска компания, предлагат сертификата като част от проекта за е-правителство - онзи, който започна преди близо две десетилетия. В презентация от 2011 г. откриваме, че дотогава над 30 хил. държавни служители са се явили на изпит, като 73,6% от тях са го минали успешно.

Какви умения всъщност оценява ITCard? Работа с операционната система Windows и офис-пакета на Microsoft, информираха ни от "Немечек" и ESI. Тестът не е лесен и е включвал много и детайлни въпроси за ползването на Excel, Word и PowerPoint, информира ни служител на "Немечек", който се е явявал на него. 

Това обаче е станало преди години. Служители и на двете компании ни потвърдиха, че сертифицирането всъщност е прекратено в някакъв момент след 2011 г. - преди поне "5-6 версии на Windows и Office". От "Немечек" настояха, че сертификатът е доживот, но в ИТ света това са празни приказки. Това означава, че Марияна Николова има умения да работи с Windows и Office отпреди близо десетилетие.

Попитахме "Немечек" дали случайно изпитът включва и въпроси, свързани с киберсигурността - отговорът беше отрицателен.

Коментари

Марияна Николова разбира "от компютри"

толкова, колкото, например, стокиращата Мария Неделчева-Грабиел, която е началник на "дижиталната економика" в ЕС. И колкото всяка друга калинка от Герб. Включително и спецовете от "Информационно обслужване", които фалшифицират изборите в полза на Гроб от години.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.