Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Като общество отдавна възприехме, че експериментите в политиката са част от процеса на нормализация, каквото и да значи това. И защото няма някаква обща представа за „нормално“ у нас, „дъното няма дъно“, а обединените фронтове на посредствеността са непоклатима управляваща каста. Затова е все по-обидно, когато неподготвени хора с безгранично самочувствие плещят пълни глупости в публичното пространство, а на всичкото отгоре са получили административна отговорност за решения, които пряко засягат българските граждани. 

Видно е, че управляващите и институциите, които ръководят, са напълно неспособни да предоставят сигурни и нормални административни услуги на бизнеса и гражданите. Търговският регистър претърпя невиждан срив, а хакерският пробив в информационните системи на Националната агенция по приходите (НАП) показа колко е уязвима националната сигурност. И вместо тези, които са във властта, да си вземат поуки, затъват все повече и стават обект на публично осмиване. 

Не стига, че вицепремиерът Томислав Дончев, който се сниши около историята „НАПлийкс“, се отърва от отговорностите за т.нар. киберсигурност, но и този ресор беше натресен на вицепремиерката Марияна Николова, която наследи поста от „квотата“ на Валери Симеонов. 

И още в първото си интервю показа какви са й компетенциите по темата „киберсигурност“. 

„Как да не разбирам от компютри?", попита Николова.

И изброи, че като всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност. 

„Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard", каза компетентно тя. 

Вероятно звучи много „хай“ тази квалификация, но ако я проверите в Google, ще видите, че ITcard е независим универсален сертификат за компютърни умения, който включва познания за сърфиране в интернет, ползване на електронна поща, работа с пакета на Microsoft – Word, Excel, PowerPoint. T.e. това се учи в гимназията и дори не е нужно да имаш сертификат. 

Освен това вицепремиерката показа и какви са ѝ познанията за статута на различните европейски институции и коя от тях има законодателна инициатива. 

"Ще предложа от 5 до 15 години затвор за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли. В закона ще се уточнят какви са точно видовете компютърни престъпления. На европейско ниво санкциите са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции. Това Съветът на Европа наскоро го прие", каза Николова.

Вярно е, че Европейски съвет и Съвет на Европа на мнозина звучат по един и същи начин, но за човек, който е бил началник на кабинет на друг вицепремиер, има юридическо образование и от една година време обикаля света по най-различни конференции, е редно да знае разликата. Защото Съветът на Европа, който Марияна Николова споменава, е политическа международна организация, нарича се още и „Голяма Европа“. Тя няма нищо общо с Европейския съюз. В нея членуват 47 страни, а в Европейския съюз те са 28. И най-важното, Съветът на Европа няма никаква връзка с нормотворчеството. Законодателната инициатива в ЕС е само и единствено в ръцете на Европейската комисия. Та, вероятно само вицепремиерката знае какво точно е приел Съветът на Европа.

Бутафорията ще стане още по-голяма. Защото в тези хаотични ходове, бягане от отговорност чрез прехвърляне на ресори в рамките на управляващата коалиция, политическата некомпетентност се превръща в опасен „бъг“ на цялата система. Няма нужда да чакаме ГРУ, хакери или частни компании от „тъмния уеб“ да атакуват информационни структури на държавното управление.   

Всъщност, още в началото на 40-те години на миналия век Иван Хаджийски описва много добре единните фронтове на посредствеността, като прави неподражаем портрет на „психологията на маниака“ и „маниащината“ като „амбициозност на посредствеността“. Ние много отдавна сме хакнати.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Честито матряле!!! след заемите – веч за къде 900 млн за авионите, ЦВЪЦКОВИТЕ милиони от Страсбург, над ДВАТА милиарда за НЕработещо Е-правителство, сега и глобата че то НЕ работи пак ти ша я плащаш.. Щото едни лемури на държавна синекура ТИ СИ ГИ ИЗБРАЛ, матряле.. Па си викай сега на воля – евала, наказаха ги.. И не забравяй – пак оди за гъби и риба.. Грижи се да не са озорват да си я правят пак същите лемури на държавна синекура.. Изборната стъкмистика, де… И са омайвайте на БОКО КАШПАРОВСКИ ПО БОСФОР или НОВАТА СИ ГЕЛ ТВ: “ – Добър вечер, драги зрители! Да, аз съм – сам Той… Започваме нашият редовен сеанс на политическа магия… Оставете всички занимания, запушете шишето с ракията, преместете сланинката в ъгъла… И – внимание… Днес ще поговорим за усещанията… Тези вредни напълзявания в съзнанието, пречещи да изградим нашата мечтана маф… демократична държава… Говорят ви някои, показват ви компромати, пускат ви записи… И ви заблуждават… Не се оставяйте на усещанията и мислите! Слушайте ме! Слушайте и моите пророци! Слушайте и може да разберете какво ви казват свети Флориан Вършецки, свети Тома Биковерни, свети Томислав Многоводни, света Пата Попекинска и останалите от нашата ОПГ… Тоест – нашата Обединена политическа група Затворете очи… Спрете мислите… Концентрирайте се в Мен… И УРНАТА… Една оФцЪ, две оФци, три оФци…“
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Илийчо, ти нормален ли си?

Кой ти дава право да бъдеш новия народен съдия на всички, които не са от твоята червеносиня шайка?

Що, да се каже, че неграмотна курва,

която е станала вице, щото някой я е опънал няколко пъти, е неграмотна курва лошо ли е? То е очевидно някак си. Ама какъв отвратителен вкус показва изборът й само...

А на теб кой ти дава правото да отсъждаш....

...кой и за какво да говори бе сульо!? Аман от простаци, които се изживяват като ментори!

Честит нов бушон

Оттук нататък, всяка издънка по темата киберсигурност, ще се брои на сметката на НФСБ и Винкела. ГЕРБ си измиха ръцете :)

Трудно ще се постигне по-добър резултат

от този на калинката Влади Горанов - все пак изтече целия есграон и целия нап. А и курвичката е отговорник по наказанията, не по техническата превенция.
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Бедата е

че невежите сами не знаят колко са невежи. Но виновните сме ние. Ние ги избираме (не и аз). Боже, кога ще ни отървеш от посредствеността? "Чадо мое, когато се научите да мислите, когато избирате". Това е един възможен отговор.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.