Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Седем са подадените заявления на кандидати за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене". Две компании искат да участват в доставката на оборудване и други 4 са кандидатите - сред които и Република Северна Македония, които имат интерес да купуват ток или да участват като миноритарен собственик в бъдещата атомна централа, ако тя бъде построена. Заявката на съседната държава е дошла малко преди изтичането на крайния срок в понеделник, като уточнението е, че текат съгласувателни процедури и решението на правителството се очаквало до дни.

Подалите заявления за стратегически инвеститор, съобщени от министър Теменужка Петкова според реда на подаване на заявленията,  са:

"ИПК и УП България" ЕООД

"Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменергопром"

"Хидроатомна корпорация" - Южна Корея

"Бектрон Лиаз Техническо инженерство" - компания от Германия

Консорциум "Електроцентрала Белене" - участват "Груп интернешънъл" - България  и чешка компания

Китайската национална компания CNNC

Консорциум "АЕЦ Белене" - България - участват "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд Енедржи", "Квант"

За доставка на оборудване и участие в изпълнението на АЕЦ "Белене" интерес имат: 

Френската компания “Фраматом”

Американската “Дженерал електрик”

Интерес за участие с миноритарен дял и сключване на договор за електрическа енергия:

"Юропиън трейд ъв енерджи"

"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД

"Атоменергоремонт"

Северна Македония – заявлението е подписано от държавния съветник по енергетика и страната желае да участва чрез миноритарен дял и дългосрочен договор за закупуване на електроенергия.

Предстои в рамките на 90 дни да се направи анализ на всяка от офертите със заявен интерес. Комисия към Министерството на енергетиката ще отсее първо 7-те предложения за стратегическа инвестиция и ще прецени кои от претендентите ще влязат в кратка листа, с която държавата да започне преговори и да поиска обвързващи оферти, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. 

Кандидатите за миноритарен дял, закупуване на електроенергия и доставка на оборудване също ще бъдат подредени, след което ще бъдат представени на кандидата/кандидатите за стратегически инвеститор, с които ще бъдат водени преговори - за да преценят те с кого биха работили. 

Теменужка Петкова не успя да каже повече за компаниите и консорциумите, заявили интерес към АЕЦ "Белене", освен имената на участниците. Анализът и допълнителната информация щели да станат ясни, когато подадените предложения бъдат разгледани. Министърката се похвали, че очаканията да няма съществен интерес към строежа на втора атомна централа са се опровергали, защото такъв има от "едни от най-големите" световни играчи на този пазар. 

Петкова каза още, че процедурата за избор на инвеститор и други участници в проекта не е на база на Закона за обществените поръчки и бъдещите решения на комисията, която ще разглежда подадените заявления, няма да подлежат на обжалване според познатия ред по цитирания закон.

В условията на рестартирания проект, приет от Мнистерския съвет и Народното събрание, изрично е записано, че България иска реализацията му на пазарен принцип. Тоест без държавни гаранции за инвестицията и без ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. 

За участието на "Росатом" и на китайците се знае отдавна - откакто Министерството на енергетиката стартира продецурата за избор на инвеститор и двете компании многократно са заявявали интерес, а руската оферта бе обсъдена от премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в Туркменистан на среща седмица преди крайния срок за подаване на заявления. 

 
И руснаците, и китайците обаче са заявявали публично, че трудно ще се реализира проектът без държавни гаранции от страна на България. Донякъде изненадващо е участието на компанията на Южна Корея в процедурата. Според източници на "Капитал" зад въпросната заявка обаче не стояли реални планове за инвестиция. Дали това е така, ще се разбере в хода на оценка на подадените намерения. 
 
Очаквайте подробности в Клуб Z кои са българските претенденти в процедурата.
 

Коментари

 's picture

Бобо

миноритарните

Стратегически инвеститори , а с миноритарно участие .... Май ще скроят отново шапката на Ганю с мажоритарното участие .... Ще има доене до второ пришествие и за правнуците ще има да плащат . Загубена държава ...
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Я да разгледаме тия мощни

Я да разгледаме тия мощни български фирми ПРОЕКТНА КОМПАНИЯ - АЕЦ БЕЛЕНЕ Едноличен собственик на капитала: "ИПК и УП" ЕООД, Петро Безпалчук, ЕГН: Свързаност БЪЛГАРИЯ Юрий Матейченко, ЕГН: Свързаност БЪЛГАРИЯ ВНЕСЕН КАПИТАЛ 12000 лева Няма отчети няма печалби

:)

Не се съмнявайте в предстоящия "театър пред медиите": "1. Българската фирма е собственост на Румяна Георгиева, жената на индустриалеца Николай Вълканов (собственик на "Минстрой холдинг", неговият Институт по минно дело плати нашумелия милионен хонорар на Ахмед Доган за консултантски услуги като хидрогеолог - б.р.) Георгиева е закупила около 25% от електроенергията на свободния пазар за 2018 г. на ниски цени и в момента я продава двойно по-скъпо. Преди два дни, КРИБ и други работодателски организации поискаха среща с премиера и протестираха срещу високите цени, с които ги изнудват търговците. Дори поискаха оставката на министър Петкова. Странно поведение. Защо не притиснат техния зам.-председател Вълканов да свали цените и кому е нужен този театър пред медиите?" https://clubz.bg/63940-koj_stoi_zad_skypiq_tok_za_biznesa
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

А Трейс груп и Артекс къде са?????

Глупачката Петкова схваща ли, че всички искат повече енергия,...

...но никой не желае мръсните остатъци? Само нашите тъпанари са се щрнали да се подлагат. Освен всичко друго, така и не се разбира къде ще складират остатъците?

Тука има, тука нема АЕЦ

Когато цъфнат Теменужките и работите тръгнат зле, извикайте Ковачки и братушките и гледайте как яко се краде!!! Прощавай Радой !
 's picture

Petyo9

Кой ще

инвестира в площадка без лиценз? Това е някаква хибридка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.