Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт "Нефтегаз", цитиран от БТА.

"Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката", съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз".

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта - Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но "АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект", изтъква електронният вестник.


"Белене" се строи вече над 30 години, припомня "Нюз". През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания Атомстройекспорт се залови "да възкреси" проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен. 
Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", заявява "Економика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток". Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.
Определеният ценови "таван" - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков. Според него, освен евентуален интерес от страна на Китай, руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

На Теменужката на енергетиката ни вяра нямам.. Аз вЕрвам на Баце.. Той барем има мнение по въпроса: ...... замразяваме АЕЦ Белене (10.7.2009) Белене е икономически необоснован проект(29.9.2009), Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева(16.3.2010), АЕЦ Белене е висша форма на корупция (2.3.2010), АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари(16.3.2010), България замразява строежа на АЕЦ Белене(12.6.2010), Белене не е замразена(25.6.2010), АЕЦ Белене е изключително важна за България(1.11.2010), АЕЦ Белене може да стартира още утре(21.9.2010), Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене (25.10.2010), Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа), На срещата с Путин няма да се говори за Белене(12.11.2010), Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проектаАЕЦ Белене (2.11.2010), Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не с цялото си сърце, а с прагматизъм. (5.11.2010), Ако не започнем да строим Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира. (26.02.2011). И така нататък през годините Па да ви припомня - ГДАНСК, 2009-та.. ПЪРВА СРЕЩА на Баце с Путин.. Тогава премиер на Русия: " А обсъждаме Бургас-Александруполис 7 години. Кажете ни просто Не, и толкова! - и ще затворим тази тема! Българският премиер мълчеше. Замълча, забравяйки да преведе последното изречение и преводача. - И ще затворим темата - повтори на преводача руският премиер. - Ама че работа! След всичко днес трябваше аз да заспя, а не вие!"
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Тия руски експерти много ми

Тия руски експерти много ми напомнят да оная стара реклама на шоколади: Щоколаден експерт опитва шоколад на митницата. - Мммм, швейцарски е нали !? - Не бе, български от Своге. - Пу, да се еб@ и експерто

Теменуга Лъжата

е в стихията си! Знаем, че прекратяването на проекта и бракуването на самоварите ще извади от активите на НЕК 4-5 млрд лв! Това е моментален фалит. Но по-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
 's picture

Petyo9

Това:

"През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население." - е абсолютна лъжа!!! Съвременник съм на събитията и помня, че никакви протести нямаше. Даже всички недоумявахме от решението на правителството на Андрей Луканов (Решение №106 на МС на РБ от края на м. май 1990) за "окончателното и веднъж завинаги" спиране на строежа на Втора Атомна и се питахме какви ли са причините. Няколко дни по-късно в пряко интервю по БНР самият Луканов обясни, че има непреодолими пречки и (цитирам по памет): "АЕЦ Белене няма да има! Сеизмичният риск - да той съществува и е реален, но той е пренебрежимо по-малък в сравнение с другите многобройни рискове. Това сочат 12 доклада - четири на наши институти на БАН, останалите на различни институти на АН на СССР. Какви са те не мога да ви кажа, тъй като докладите са класифицирани, но съм ги чел всичките и повярвайте АЕЦ Белене е НЕВЪЗМОЖЕН проект. Спираме проекта по изграждането на АЕЦ Белене веднъж завинаги!"
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Русия да ни даде не последен шанс, а да ни даде парите,

които Борисов прибързано й хариза, пък да си вземе железата! Щом толкова много са ценни, лесно ща ги продаде на Ердоган. И без това ако не продаваме ток на надигащата се Турска империя, защото тя е империя и си строи свои АЕЦ-и, никой на Балканите не се нуждае от много ток. Новите таехнологии консумират по-малко електроенергия. Между впрочем в държавата ни има ли природозащитници, които да заплачат на глас за 6-те хоиляди декара паркова земя и българи, които да хванат за яките тези, които искат да се строи на рисково-земетръсни темели, ако е вярно, че зоната не е подходяща. В сляучай на инцидент милоионерите и милиардерите от сегашния управляващ "елит" ще побягне изпраеварващо. Но не и жалкият ни народ, който все още милее за Аспарухова България!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Пост скриптум!

Слави може да организира и референдум и протести. Защо мълчи? И той като Борисов ли толкова силно обича земетръсните зони? А народният закрилник омбудсман Маналова няма ли да се включи светкавично в защита на малките българи?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.