Втори полицейски служител е бил заразен с Новичок при атаката срещу Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Това заявиха представители на британската полиция, цитирани от Би Би Си.

Бившият руски шпионин и дъщеря му Юлия оцеляха след контакт с нервния агент през март миналата година. 

Настоящото им местонахождение се пази в тайна.

Други също пострадаха. Сержант Ник Бейли бе сред първите служители на реда, които бяха изпратени в дома на бившия агент на СССР. 

Няколко месеца по-късно в Еймсбъри, която се намира близо до Солсбъри, двойката Чарли Раули и Доун Стърджис получиха тежки увреждания от Новичок. Последната почина, след като се напръска с веществото, което бе поставено в шише за парфюм. 

Година по-късно британската полиция потвърди, че полицейски служител от Уилтшър също е пострадал леко, без да разкрива самоличността му. Той е получил необходимите медицински грижи и се е върнал на работа.

Детективи от контратерористичното звено на Обединеното кралство обясниха, че след проведени изследвания се е оказало, че са открити следи от Новичок в пробите.

Великобритания подозира, че Москва стои зад нападението. Обвинява двамата агенти на ГРУ с псевдонимите Александър Петров и Руслан Боширов, които отричат да са виновни и се укриват в Русия.