Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Африканската чума по свинете е на по-малко от 50 км от Гърция след като властите в България разследват случай на хвърлено прасе в река Струма, дало положителна проба.

Извънредна комисия на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград е направила оглед в района на Кресна, където е намерено животното. Към момента не е ясно как животното се е озовало там. Пред медиите директорът на дирекцията д-р Михаил Бащавелов съобщи, че се извършва разследване чия собственост е мъртвото прасе. Според експерти макар то да е намерено в реката, нямало опасност заболяването да се разпространи по нея, тъй като вирусът се е размил в по-голямото количество вода.

Д-р Бащавелов коментира, цитиран от "Фокус", че пробите от намереното животно са изследвани двукратно, тоест изследвано е веднъж, след което пробата е потвърдена от Националната референтна лаборатория. Той подчерта, че за да се предотврати възможността заболяването да се разпространи, се препоръчва на всички стопани в област Благоевград да умъртвят своите прасета, за да могат да оползотворят месото.

Почти през ден се правят изследвания на диви прасета за заболяването, но до момента всички те са отрицателни. Последната проба е била взета от животно в района на Община Симитли.

„Към този момент все още не мога да кажа каза заболяването е влязло в Кресна. За мен лично е необяснимо. Виждате, че около нас единият случай с болно животно бе от Самоковско, а другите са в Доспат. В Кюстендил и Перник за сега няма регистрирани случаи. Но изведнъж се появява този случай в Кресна“, каза д-р Бащавелов.

Той отбеляза, че за щастие в област Благоевград няма големи стопанства, в които се отглеждат свине.

До неделя стопаните в Кресна имат срок сами да заколят прасетата си, за да могат да запазят месото им. От понеделник започва умъртвяването и загробването на свинете в община Кресна. Регистрираните свине в общината са 135, но може да се окаже, че се отглеждат повече домашни прасета.

Дори германската обществена телевизия ARD отрази блокадата на собствениците на прасета в Крушаре. В кратък репортаж оттам посочват, че вече 12 дни гражданите на смолянското село протестират срещу превантивното умъртвяване на техните животни.

За "Протести в България" и "Свинска чума в Източна Европа" разказва ARD.

"Тук съм, за да протестирам срещу убийството на нашите животни. Те са здрави", заявява крушарец пред камера на германската телевизия.

Местните искат да се изпратят независими специалисти, за да установят има ли наистина заболели животни. Защото техните не показвали симптоми. 

Не е ясно и какво се прави с труповете, съобщава екипът на ARD, и показва кадри на чували с остатъци от умъртвени прасета, някои от които - хвърлени в близка река.

Коментари

Експерти, та дрънкат...

" Според експерти макар то да е намерено в реката, нямало опасност заболяването да се разпространи по нея" Тези същите, които миналата година се кълняха, че няма рискове. Пази боже калинка да прогледа...
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

В Естония и Латвия има чума.. Ама само по глиганите и дивите свине... И там няма масово ЩАСТЛИВО при това, евтаназиране на питомни животинки.. Както от задни дворове, така и от свениферми.. Явно там няма и Шератон.. Та нашички ветеринари, УЖ експерти да отидат и проучат тоз челен опит. При това на страни от ЕС.. За тях изискванията на ЕС не важат ли? Или те ги четат правилно и са видели хората, че в ЕС не се въвеждат ТРИ, 20 или 200 километрови зони.. А се избиват само в кочмината и свинекомплекса, в който има заразено питомно животно..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.