Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да бъде променено законодателството и така да се сложи край на опите за киберрекет спрямо големия бизнес. За това настоя Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ).

Пред Нова телевизия (чийто собственик е председателят на КРИБ Кирил Домусчиев) той разказа, че бизнесът непрекъснато е подложен на кибертормоз и рекет, като даде за пример пробива в Националната агенция за приходите (НАП) и спомена обвинената от прокуратурата фирма "ТАД Груп". Но и не уточни какви точно законодателни промени трябва да бъдат извършени.  

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, друго е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „ТАД Груп” вече е наболял проблемът.", коментира Иванов. 

Той припомни поредицата от отвличания на бизнесмени, станали известни като „Наглите”, чието име беше дадено от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Иванов каза, че са благодарили на тогавашното ръководство на МВР.

"Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, добави той. 

Евгений Иванов сподели и лична история - работният му компютър бил хакнат.

„Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, каза той.

По думите му в КРИБ членуват почти без изключение всички големи банки, всички големи финансови институции, пенсионни дружества, застрахователни дружества, индустриални компании и те са по дефиниция обект."

"Никой не рекетира фризьорки, козметички, зъботехници", допълни Иванов.

Според Иванов атаките срещу финансовите институции у нас целели да влошат имиджа на страната ни.

„България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза още той.

И завърши, че ролята на КРИБ е в рамките на организацията да се набележат действия "на първо време една опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение."

Коментари

Мутрички и рекетьори

на борба с мутрите и рекета. Мухите срещу лайната, щуреца срещу мравките, Боеко срещу корупцията.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

този

като говорител на прасето ли се явява. Сигурно. Не върви прасето да излезе в толкова явна защита на Гешев. За целта си има хора и телевизия.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Дребните фирми са подложени

Дребните фирми са подложени на абсолютно същия рекет с хакнати и криптирани компютри. Тоя се е главозамаял и лети някъде по облаците - напълно се е отлепил така да се каже.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Необходима е желязна, бих

Необходима е желязна, бих казал свръх желязна дисциплина при ползването на служебните компютри! Това го знаят ИТ спецовете в банките и там сигурността е на ниво. В частните фирми, особено малките и средни по големина рядко е наложена такава дисциплина, защото не са се парили, а и не им се дават пари за това. Няколко пъти съм виждал как служител рови на служебния си компютър в сайтове, които трабва да са недостъпни в тези случаи! Като си иде в къщи да прави каквото си ще, но на работното място рестрикциите по отношение на интернет достъпа трябва да са високи.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

каква дисциплина, какви пет

каква дисциплина, какви пет лева бе смотльо ! това са държавни регулации, фирмени политики, сертификати за качество в рабодата, зависими и независими одити. натример, ако си европейски пенсионен фонд, си задължен да поддържаш в готовност втори отдалечен дейта център, за да не изчезнат данните (пенсиите) на пенсионерите , заради наприер някакво локално земетресенийце ... това са законови регулации, а не дисциплина !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.