Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Московската опозиция заяви, че може да не признае резултата от местните избори в руската столица през септември след отказа на властите да регистрират опозиционни и независими кандидати, пише "Комерсант".

След разрешения митинг в събота на московския булевард "Сахаров" в подкрепа на независимите кандидати за градски депутати, опозицията ще иска от кметството и разрешение за нов протест с още неясен докрай дневен ред. Но резолюцията от митинга фактически съдържа ултиматум: "ако не бъдат регистрирани кандидатите, независими от властта, ще настояваме за анулиране на изборния резултат от 8 септември", посочва вестникът. 

Експерти на "Комерсант" са на различни мнения дали това искане ще спомогне за сплотяване на протестните нагласи.

"Протестът не само получава социално одобрение, но излиза и на мода. Героизират се неговите лидери", включително независими кандидати, държани под административен арест, отбелязва политологът Александър Кинев.

"Ако властта продължи натиска, само ще ускори този процес, затова трябва да включи поне елементи, напомнящи преговори с опозицията. Дневният ред ще се формира от само себе си", смята експертът.

Изданието информира, че тази събота в Москва предстои разрешен митинг на комунистическата партия под наслов "За чисти и честни избори". Лидерът на комунистите Генадий Зюганов обаче уточнил на пресконференция, че те няма да се обединят с нерегистрираните кандидати от т. нар. извънсистемна опозиция. Сплотяване на усилията не планирали и организаторите на опозиционно "шествие по булевардите" на Москва същия ден.

Съботният протест "не привлече московчани нито със слово, нито с песен", твърди "Росийская газета".

"Не мога да мина заради безобразието из улиците. Толкова ми писна от тия ваши протести, че сили не ми останаха", коментира пред официоза жителка на града.

Според всекидневника на митинга "почти изобщо" не станало дума за местните избори и мнозина от събралите се "нямали понятие, че сбирката е в защита на нерегистрираните кандидати".

Наблюдателят Дмитрий Гусев смята, че опозицията целенасочено е предизвикала арести и сбивания с полицията с призива към участниците в митинга за поредната "мирна разходка" след акцията - неразрешен протест в центъра на Москва. Растат и вредите от протестите за самия град, чиито служби вече са подали в Следствения комитет искове за обезщетения заради щетите от демонстрациите през последните седмици, добавя "Росийская газета".

Всеки от участниците в московския митинг дойде "със собствено недоволство от политическата действителност. Същевременно се усещаше как хората не вярват особено, че може с масови акции наистина да променят онова, което не им харесва", коментира "Свободная преса".

"Известия" определя като "основни говорители" на митинга "не политиците, а музикантите" - мнозина участници признали пред негов кореспондент, че "дошли да чуят любими изпълнители". По данни на полицията протестът е събрал 20 хил. души, организаторите по традиция заявиха, че са били повече, пише вестникът.

"За всички е ясно, че хората са дошли да погледат не политици, а модни младежки изпълнители (песните им са за наркотици)", обобщава опозиционният сайт "Медуза" коментари, излъчени от руската държавна телевизия.

Според тези предавания в съботните акции за честни избори извън Москва участвали "единици", защото нямало концерти. А в столицата "тълпата била ръководена от координатори, използвани били технологиите от Майдана" - проевропейските протести в Украйна, довели до смяна на властта през 2014 г.
"Ведомости" пише за "политическа криза", довела през последните седмици до мащабни, включително неразрешени протести в Москва, и "сурова ответна реакция - арести на хиляди протестиращи, пълзящи репресии и наказателни дела".

По данни на доброволци от организацията "Бял брояч" в съботната акция са участвали към 60 000 души, което я нарежда сред най-големите в най-новата история. Това са били най-вече млади хора, допълва изданието. Във връзка с последните митинги "Комерсант" отбелязва засилената политизация на студентите в Русия през последните месеци.

"Петдесет хиляди московчани се обявиха против репресиите, но полицейското отцепление ги спря", пише опозиционният "Новая газета".

В свободното движение на граждани из градския център силовите структури съзряха опасно нарушение на обществения ред и отвърнаха с масови арести. Прочистваха Москва, вадейки от тълпата случайни граждани, включително непълнолетни и хора с увреждания. Палките настигаха и онези, които търсеха укритие в сладкарница и хотел наблизо, се казва в репортаж от вестника. Той цитира неправителствения сайт "ОВД-инфо", според който в Москва са били задържани близо 240 души. Защото "в Москва групи от по няколко души може да се разхождат само на "Сахаров" , а на други места от града става дума за "масови безредици".

Арестуването на опозиционната лидерка Любов Собол.


Силовите структури на руския президент Владимир Путин "сами тласкат към твърд отговор онази част от обществото, която повече от другите е повлияна от силната емоция, предизвикана от демонстративната жестокост на жандармеристи и полицаи". Това е извод на Генадий Гудков, представен от сп. "Новое время" като руски политик, полковник от КГБ в оставка.

Според негов коментар пред изданието "същинската цел на акциите за полицейско сплашване" може би е просто да провокират обществото, чиито "ответни радикални действия да "оправдаят" бъдещите стъпки на режима за въвеждане на извънредно положение в Русия".

"Сиреч пълна отмяна на всякакви избори, въвеждане на пълна цензура, закриване на последните независими медии (. . .), установяване на пълен контрол върху интернет", "сравнително дълги ефективни присъди за протестните лидери без риск от масови вълнения" и "комендантски час при всяка остра ситуация", обяснява бившият офицер от КГБ. БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.