Срещу търга за изграждането на Националната детска болница е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите. Организацията настоява за прекратяването на тръжната процедура, тъй като сегашните ѝ параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата, съобщава Mediapool.

Срещу търга беше внесена жалба в КЗК и от една от фирмите "ВДХ" АД, но по нея комисията е отказала да образува производство.

Поръчката за проектиране и строителство на националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ е сложило таван на бюджета от 95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Камарата на архитектите настоява поръчката да бъде спряна и обявена наново със задание, което да гарантира качеството на изпълнението. Жалбата има два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата е непълно.

“Инженерингът е една изключително порочна практика, при която отделяш една купчина пари, даваш ги на един строител с най-обща препоръка да ти построи нещо и всъщност нямаш гаранция, особено при такова техническо задание, за качеството на това, което ще се построи. Проектантите са пряко зависими от строителя, защото той им плаща. Той им казва какво да проектират и логично той им казва да дават проектни решения, които са максимално икономически изгодни за него“, коментира арх. Петкана Бакалова, която е зам.-председател на Камарата на архитектите.

“Обектът е изключително отговорен и поставя в риск живота и здравето на тези, които ще се лекуват вътре. Още повече, че самото задание е изключително непълно. Освен конструктивно обследване трябваше да има и предпроектно проучване. Да е ясно дали прилежащата инфраструктура може да поеме този обект, да е ясно дали самата концепция е правилна за такава болница“, каза още Бакалова.

Трябва да се изясни може ли тази сграда да бъде на определеното за целта място, какви инженерни съоръжения трябва да се изградят, каква захранваща техническа инфраструктура е необходима. Това в момента не е изяснено, смятат още от Камарата.

Затова от Камарата на архитектите настояват да се спре поръчката.