Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На Гогол приписват думите, че с "шегата майтап не бива". Къде с усмивка, къде сериозно обаче Планинската спасителна служба в Благоевград разказа за някои случаи, в които са били вдигнати на крака екипи за оказване на помощ на туристи, които са надценили своите възможности и са подценили мощта на планината.

 

"За една седмица се отзовахме на три сигнала за помощ в нашия район а днес се включихме в сборната формация по "алпийска художествена гимнастика" на Планинската спасителна служба (ПСС). 

Преди шест дни, транспортирахме от хижа Македония до Семково шест туристи с малко дете, които бяха изминали 3 часов преход за 8 часа и нямаха сили да се върнат обратно.

След ден, търсихме младеж, посетил хижа Рибни Езера, но не спазил контролното време за връщане в къщи...

В хижа Рибни Езера е удобно да избягате от половинката или началника си, защото няма сигнал на мобилните оператори и всъщност докато сте там можете да бъдете навсякъде... Но ако давате контролно време вкъщи, тайничко се обадете на дежурните в ПСС, за да ни предупредите, че не сте в района. Защото, ако преди Вас се обади половинката или шефът Ви и след издирвателна акция разберат, че не сте били там, освен финансовия дисбаланс за разходите към ПСС, може да получите и по-тежки "домашни" увреждания.

След още два дни, свалихме пострадал турист с травма на коляното от хижа Македония...

Днес (четврътък, бел. ред.) издирвахме заедно с отрядите на Сандански, Банско, Разлог, Добринище и рейнджъри от парка, безследно изчезнал по време на преход турист в абсолютно красив и див район на Пирин.

Издирването включваше "алпийска художествена гимнастика" с дисциплини като - викане, свиркане, пълзене под клекове, промушване през 4-5 метрови клекове, подскачане от клон на клон, прескачане на камъни, прескачане на потоци,пресичане на реки, боричкане с клек, ориентиране, катерене, офроуд през екстремен терен и др. Намерихме пострадалия сравнително бързо. Оказахме му необходимата помощ и няколко колеги го съпроводиха до хижа Беговица.

Останалите бяхме загрели и продължихме с издирване на изгубената му раница в която бяха документите и важни за него вещи. Раницата беше нейде в огромен район, обхващащ скални реки, морени и огромни гъсти клекове.
Това се оказа като търсене на игла в купа сено...

Но ...намерихме и раницата. В отряда участваха: Георги В Ботев,Захари Петров,Георги Лукарски и Робърт Апостолов. В горните акции участваха Георги В Ботев и Георги Г. Ботев."

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.