Уволнената лидерка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева смята, че явно е станала неудобна с проверките и обществената си позиция и затова е последвало освобождаването й от работа от "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда". Илиева разказва и за предшестващ оказан й натиск - телефонно обаждане от един от лидерите на КНСБ, със заплахата "да си затваря голямата уста".

Няколко дни след освобождаването си от "Токуда" тя бе гост на сутрешния блок на бТВ, където сподели своята версия. Медицинската сестра поведе съсловните протести в София през пролетта, но направи това в лични качество - чрез фейсбук, а не като представителя на синдиката в болницата. Тогава от КНСБ се разграничиха от демонстрациите. Илиева е подавала многократно и сигнали до институциите във връзка с работата на самото лечебно заведение. Към днешна дата тя е безработна. Ръководството на "Токуда" поиска и получи разрешението на КНСБ (тъй като тя се ползва с протекция при освобождаване) да я уволни и то дисциплинарно - с мотива несправяне с работата.

Днес Илиева разказа, че е викнала най-различни институции, които да проверяват нередности, които се случват в болницата – Инспекция по труда, пратила сигнал до НАП, влязла и икономическа полиция. И допуска, че това е същинският мотив за освобождаването й.

Тя обаче разказа за обаждане от вицепрезидента на КНСБ - д-р Иван Кокалов, в което според нея се съдържала заплаха, вместо подкрепа от синдиката, който представлява.

"Подкрепа от КНСБ не получих, в момента, в който започнаха организацията на протестите в социалните мрежи аз се допитах до синдиката чрез писмо дали би подкрепил така спонтанно надигналия се протест. Все още не са ми отговорили официално. А неофициалният отговор беше, че протестът е от фейсбук и че ако не е успешен, ще се дискредитират като организация.

Единственият натиск тогава беше, че д-р Кокалов, (вицепрезидент на КНСБ) се обади и каза да си затварям голямата уста, защото лично ще се погрижи да си загубя работата", разказа Илиева.

Допълни, че не е успяла да реагира, защото Кокалов й затворил телефона. Не знаела да е имало заплашвани и други медицински сестри.

Д-р Иван Кокалов бе включен в ефир по телефона и опроверга твърденията за заплахите. Заплаши и със съд.

"Въпросната госпожа продължава от вестници и екрани да ръси лъжи. Поради тази причина съм казал на моите адвокат, че събирам данни за тези неща и ще я съдя, понеже оронва моя престиж", добави той.

По думите му Илиева заплашвала КНСБ, а не обратното. Кокалов даде заявка, че може да покаже въпросните заплашителни писма. По отношение на протестите заяви, че синдикатът е дал картбланш на сестрите от цялата страна да протестират, ако пожелаят, но без да се обвързва с тях.

Заради уволнението на медицинската сестра, здравни специалисти в страната готвят протести.