Индийското правителство отмени специалния статут на Кашмир, предава Ройтерс. Това е най-явният опит за пълна интеграция на доминирания от мюсюлмани регион след седем десетилетия на напрежение между Индия и Пакистан.

Вътрешният министър Амит Шах заяви, че федералното правителство ще отмени член 370 - конституционна клауза, която гарантира специален статут на Кашмир и позволява на щата Джаму и Кашмир да създава собствени закони.

"Цялата конституция ще бъде приложима за Джаму и Кашмир", заяви Шак малко преди президентът на Индия да одобри предложението.

Стъпката ще означава отмяна на правото на жителите да търгуват с пакистанската част на Кашмир. Ще бъде премахната забраната на граждани от други региони да влизат в правителството.

Новината за премахването на специалния статут бе оповестена няколко часа след като някои от местните лидери алармираха в Twitter, че са поставени под домашен арест.

В неделя регионални партии се разбраха да защитават заедно специалния статут на Кашмир. Те предупредиха, че ще има агресивна реакция срещу представителите на централната власт.

Напрежението се покачи още в петък, след като държавни служители на Индия обявиха, че е възможно да има атаки на базирани в Пакистан групировки. Исламабад отхвърли тези обвинения, но хиляди индийски туристи, пилигрими и работници напуснаха региона през почивните дни.

Пакистан определи като незаконна маневра решението на Индия да отмени конституционната автономия на индийски Кашмир, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Пакистан осъжда категорично и отхвърля съобщението, направено по-рано днес от Делхи", се посочва в изявление на пакистанското министерство на външните работи. "Нито една едностранна мярка на индийското правителство не може да промени този оспорван статут. В качеството си на страна по този международен спор Пакистан ще направи всичко, което е в неговите възможности, за да оспори тези незаконни мерки. Окупираният от Индия Джаму и Кашмир е международно признат за спорна територия. Пакистан потвърждава ангажираността си с каузата на Кашмир и политическата, дипломатическата и моралната си подкрепа за народа на "окупирания Джаму и Кашмир" за реализиране на неговото неотменимо право на самоопределение", се подчертава в комюникето.