Двама кандидат-депутати на БСП - Георги Кадиев и Весела Лечева - защитиха днес преференциалното гласуване в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия. И двамата са неизбирами места - Кадиев е 9-и в 23 МИР, а Лечева - на последното 16-о място във Велико Търново, но твърдят, че дори ако бяха в челото на листите, щяха да подкрепят преференцията..

"Има глад за преференциално гласуване." заяви Кадиев.

На въпрос дали не приема като обида мястото си в листата, след като на миналите избори беше на избираемото 4-то в същия район, Кадиев отговори, че именно там трябва да бъде.

"На градска конференция след тайно гласуване бях подреден на осмо място, после вкараха гражданска квота и станах девети."

"Дори и да бях на първо място, щях да търся преференция, защото това е специална отговорност.", обясни той.

Кадиев подчерта, че преференциалният вот не е само удобство за избиратели, а е и от полза за партията:

"За пръв път ще разберем не какво иска ръководството на партията, а какво искат хората, какво искат гласоподавателите. В листата има много качествени хора. Не е важно коя партия влиза в парламента, а кои хора влизат в парламента."

Той коментира и декларацията на БСП да не се борят партийците за преференция:

"Там имаше едно правилно нещо, и то беше, че кампанията не трябва да се води негативно срещу този пред теб, или срещу челото на листата, и аз поне не съм чувал някой в момента да прави това, който и да е. И аз самия не правя, нито пък Весела. Другото нещо, че се изпращали разнопосочни послания, правели се паралелни кампании, според мен е грешно. Най-хубавото, което може да се случи на БСП, и на която и да е партия в България, е да има преференциален вот, защото той носи добавена стойност към тази партия.

Ако наистина 30% от народните представители са избрани преференциално, твърди Кадиев, тогава вече няма да се налага да се мисли за широка коалиция БСП-ГЕРБ, а ще се мисли как хората, които носят "особен" вот, могат да се обединят и да направят нещо. 

"Гледаш напред, единственото от което разбира противника, е сила. Но нека мине 5 октомври и тогава ще видим и ще говорим" заключи Кадиев.

"Аз не се страхувам от предизвикателствата. Не ми е детската мечта да стана народен представител." каза Весела Лечева, след като Диков я попита как приема да е била първа в света, но последна в БСП.

Лечева твърди, че сама е избрала последното място, и иска да провокира хората да ползват преференцията, и да ги информира, че те могат да избират, че партийната принадлежност не е всичко. Тя призна, че е можела да бъде първа в друга листа, явно тази на АБВ, но подчерта:

"От 10 години съм в БСП, това е кратко време, и смятам, че трябва да остана в нея, не мога да сменям партия от партия"

И Лечева вижда преференциалното гласуване като последен шанс за БСП:

"Ние наистина трябваше да сменим това ръководство, и наказателния вот на евроизборите не ни остави друг шанс."