Извършителят на масовото убийство в щата Охайо - 24-годишният Конър Бетс, който откри стрелба в Дейтън и уби девет души, сред които собствената си сестра, и рани десетки, е бил временно отстранен от училище, защото съставил два списъка - с хора, които искал да убие, и с момичета, които искал да нападне сексуално, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двама бивши съученици на Бетс са съобщили тази информация, след като полицията заяви, че нищо в биографията на Конър Бетс не би попречило да купи пушката калибър .223, с която стрелял пред претъпкан бар по-малко от минута преди да бъде застрелян от патрулиращи в района полицаи.

Бетс бил временно отстранен от гимназията "Белбрук", след като в училищна тоалетна бил открит списък с лица, които искал да ликвидира. Преди това той бил временно отстранен, защото направил списък със съученички, които искал да изнасили. Представители на гимназията отказаха да потвърдят информацията. Бетс не е привличал вниманието на полицията, след като навършил пълнолетие.

На мястото на нападението в Дейтън се проведе бдение в памет на жертвите. Участниците пуснаха девет бели гълъба, символизиращи деветте убити.

Конър Бетс е бил известен на посетителите на местен бар като приятелски настроен, доволен от живота младеж, който никога не създавал проблеми, отбелязва АП. Полицаите са намерили в дома му видеозаписи, показващи, че проявява интерес към убийства. В тях обаче няма признаци за радикални религиозни или политически възгледи, отбелязва ТАСС.

В същия ден - в петък, друг стрелец в Ел Пасо, Тексас, уби 20 души и рани 26.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил извършените нападения с директора на ФБР Кристофър Рей, министъра на правосъдието Уилям Бар и членове на Конгреса, за да се намери решение на проблема.

"Омразата няма място в нашата страна и ние ще се погрижим за това", подчерта президентът, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че се работи по решаването на проблема с оръжието.

"Направихме повече от повечето администрации. Но предстои да направим още повече", добави Тръмп.

Той отбеляза, че и в двата случая нападението е било свързано с "психична болест".

Президентът на САЩ обеща да направи днес изявление за двете трагедии.

Агентите на ФБР претърсиха и три обекта, свързани с извършителя на нападението в Тексас - 21-годишния Патрик Крусиус, включително дома на баба и дядо му. Полицията в родния му град съобщава, че са имали съвсем малко контакти с него. През 2014 г. непълнолетният тогава Крусиус е бил обявен за избягал от дома си, но се е върнал около половин час по-късно. Освен това той е пътувал с автобус, претърпял лека катастрофа през 2016 г., а през март тази година е подал фалшив сигнал за тревога в дома на баба си и дядо си.

20 минути преди нападението, при което загинаха 20 души, Крусиус е публикувал онлайн дълга тирада, заявявайки, че клането е отговор на "нашествието" на латиноамериканци в САЩ и цели да предпази страната от разрушение.

Представител на ФБР заяви пред медиите в Ел Пасо, че няма достоверни данни, показващи, че Крусиус не е действал сам.

Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие в САЩ (НРА) изрази в туитър съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите при нападенията в Тексас и Охайо.

"НРА държи на принципите на безопасно и законно използване на огнестрелното оръжие от тези, които използват своите свободи, обозначение във втората поправка на Конституцията на САЩ", подчерта организацията. "Нямаме намерение да участваме в политизирането на тези трагедии, но както винаги с радост ще участваме в търсенето на действащи решения."

Двете нападения обаче породиха дебати относно публичните изявления на самия Тръмп по адрес на цветнокожите. Кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ догодина се опитаха да го обвинят за използваните от него изрази за нападения като извършените в Тексас и Охайо.

Кандидатите подчертаха, че са необходими повече ограничения за притежанието на огнестрелни оръжия, като например проверки на биографията. Но те насочиха голяма част от критиките си към Тръмп, опитвайки се да намерят връзка между нападенията и неговите изказвания срещу имигрантите и хората, които не принадлежат към бялата раса.

Да се изправи срещу тероризма на белите националисти би било трудно за президент, "който помогна за подклаждането на много от тези чувства в тази страна", заяви кандидатът Пийт Бутиджидж.

"В най-добрия случай той гледа прекалено леко на белия национализъм."

Сенаторката от Калифорния Камала Харис също обвини Тръмп, заявявайки, че използваните от него изрази имат "невероятни последици".

"Имаме президент на САЩ, който е избрал да използва думите си по начин, който има за цел да разпространява омраза и разделение сред нас."

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс призова за повече ограничения при закупуването на военни оръжия и подкани президента Тръмп да спре с "расистката антиимигрантска риторика". "Спрете омразата в тази страна, която създава насилие като това, което виждаме", добави Сандърс.