България има да свърши още работа, за да падне мониторингът на ЕС върху съдебната система до края на мандата на Комисията „Юнкер“.

Това заяви специално за Клуб Z говорителката на ЕК Мина Андреева.

Тя отново потвърди позицията на Комисията, изказана от председателя й Жан-Клод Юнкер, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) трябва да бъде прекратен. Това обаче ще стане само ако страната ни изпълни условията, поставени в последния доклад на Брюксел от ноември 2018 г.

Мандатът на Комисията „Юнкер“ изтича на 31 октомври.

Преди месец и половина правосъдният министър Данаил Кирилов заплаши да подаде оставка, ако мониторингът не бъде прекратен в този срок.

Миналата седмица български евродепутати от съперничещите си партии БСП и ГЕРБ демонстрираха рядко срещано единство. Това стана при изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на еврокомисарката  Вера Йоурова.

Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП), който е един от зам.-председателите на комисията, обвини Европа в двоен стандарт не само при храните, но и в правосъдието. И той според него се прилагакъм България  Румъния, които, въпреки че според него са извършили необходимите реформи, все още са подложени на мониторинг.

Петър Витанов (БСП, Прогресивен алианс на социалистите и демократите) изказа мнение, че МСП се е оказал „неработещ инструмент, който обаче се използва от някои държави членки като удобно оправдание България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген“.

Съпартийката му Елена Йончева заяви пред Йоурова, че „въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система“. Според нея българската прокуратура е безконтролна и изпълнява политически поръчки.