Германия отказва да участва във водена от САЩ военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток, съобщи "Шпигел".

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц каза, че е "много скептично" настроен към подобна инициатива под ръководството на Вашингтон.

 
САЩ по-рано официално поискаха подкрепата на Германия за международна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузкия проток.
 
 
Преди това Великобритания предложи европейска военноморска мисия за осигуряване на навигацията в района на Залива.
 
 
На въпрос дали федералното правителство вече официално е отхвърлило искането на САЩ Шолц отговори, че становището на Берлин по темата е отдавна известно.
 
"Мнозина казаха, че искаме да обсъдим с нашите френски и британски партньори как да наблюдаваме ситуацията, но никой не говореше за мисия", каза Шолц, който е социалдемократ.
 
Той предупреди, че евентуална военноморска мисия може да изостри ситуацията в региона и да доведе до военен конфликт, който наистина би поставил корабоплаването в опасност. 

НАТО не е получавала искане за участие

НАТО не е получавала официално искане да участва в операцията на САЩ и Великобритания за контрол на корабоплаването в Ормузкия проток, заяви отново днес генералният секретар на блока Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 
 
Той говори при срещата си с новата германска министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която бе на посещение в Брюксел.
Шефът на НАТО обаче посочи, че "съюзниците са загрижени за ситуацията в този регион, ние продължаваме внимателно да следим какво става там, разменяме информация. Свободата на корабоплаването има много голямо значение и редица страни от алианса вече имат свои сили в региона".