САЩ искат от Германия да помогне в борбата срещу останките от Ислямска държава, като изпрати сухопътни войски, които да помогнат на водените от кюрдите Сирийски демократични сили в Североизточна Сирия, предаде ДПА, цитирайки изявление на специалния представител на Вашингтон за Сирия Джеймс Джефри.

Джефри е поискал Бундесверът да изпрати инструктори, експерти по логистиката и техници, които да заменят отчасти войниците на САЩ. Той добави, че очаква отговор до края на месеца.

САЩ подкрепят сирийския съюз СДС, който включва кюрдската милиция Сили за защита на народа и други бунтовници. През март бунтовниците взеха под контрол последния бастион на Ислямска държава в Сирия, макар че радикални ислямисти продължават да действат в нелегалност, припомня БТА.

Въпреки това в края на декември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските войски от Сирия, след като бе декларирана победа над Ислямска държава. Намерението бе изтеглянето да се извърши постепенно. В резултат на това решение военният министър на САЩ Джим Матис подаде оставка - в знак на несъгласие.

Вашингтон се опитва да получи подкрепа от над 80-те съюзници в антиджихадистката коалиция, докато войниците на САЩ се изтеглят. Германия подкрепяше коалицията извън страната с разузнавателни самолети "Торнадо", самолет за презареждане във въздуха и предоставяйки обучение на бойците от Сирийските демократични сили на територията на Ирак.