Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес, че Париж не може да учи Москва как пропорционално да реагира на протести, особено предвид силовите методи на френската полиция спрямо участниците в акциите на "жълтите жилетки", предаде ТАСС.

Външното министерство на Франция вчера призова Русия да освободи над 1000 задържани по време на неразрешена демонстрация за избирателни права в Москва на 27 юли.

"Министерството на външните работи на Франция се е загрижило за протестите в Москва. Същата тази Франция, в която почти година течаха  бойни действия между манифестанти и полиция - именно така самите французи описват ситуацията", написа днес Захарова във Фейсбук.

Тя припомни, че във Франция за времето на протестните акции са загинали 11 души, 2500 от "жълтите жилетки" са били ранени, около 9000 - задържани.

По думите ѝ френските власти "пробваха върху населението всички видове репресивни методи на въздействие: от сълзотворния газ, шумовите гранати и водните оръдия до масовите задържания и арести".
Тя цитира френския вътрешен министър Кристоф Кастанер, който е казвал: "Не възнамеряваме да защитаваме реда в републиката с меки думи".

"След това не Париж може да учи когото и да било ва пропорционалност на реакцията", подчерта Захарова.

Тя също отбеляза, че правозащитници от други страни не са призовавали Париж по време на протестите да се замисли и да започне хуманно да се отнася със собственото население.