Франция призова снощи за бързото освобождаване на около 1000 демонстранти, арестувани през уикенда в Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Значителен брой арести и задържания бяха извършени след мирните демонстрации през последните дни в Москва. Здравословното състояние на Алексей Навални, вкаран в ареста на 23 юли, значително се влоши. Франция призовава за тяхното бързо освобождаване и изразява дълбокото си безпокойство от тези събития", каза в комюнике френското външно министерство.

На съботната демонстрация, на която опозицията протестира срещу отхвърлянето на кандидатурите на независими кандидати за местните избори на 8 септември в Москва, бяха арестувани 1400 души според неправителствена организация. Полицията съобщава за 1074 ареста, извършени за различни правонарушения.

Междувременно, Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека изрази днес тревога заради действията на руската полиция при протест в Москва през уикенда и заяви, че органите на реда изглежда са използвали прекомерна сила срещу демонстрантите, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Призоваваме руските власти да позволяват на хората да участват в мирни събирания без ограничения", каза говорителят на службата Рупърт Колвил.

"Използването на сила от полицията винаги трябва да бъде съразмерно със заплахата, ако има такава, и да се прибягва до това само като крайна мярка".

Московски съд добави още 10 дни към ареста на опозиционния политик Иля Яшин за организиране на демонстрацията на 27 юли, заяви негов адвокат.

По-рано днес Яшин беше признат за виновен в нарушаване на установения ред за организиране и провеждане на демонстрация и му беше постановено наказание административен арест за 10 дни.