Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хакерите от "ТАД груп" си общували 2 седмици преди ареста със сайта "Биволъ", изпратили са информация освен на собственика му Атанас Чобанов - и на Би Би Си и Ройтерс, което вече е посегателство върху националната сигурност, защото данните са излезли извън Република България.

Това обясни днес на брифинг прокурор Евгения Станкова от спецпрокуратурата, която е шеф на антитерористичния отдел.

Макар че задържаният вчера шеф на фирмата Иван Тодоров не иска да съдейства и да си даде паролите, е установено, че по "Телеграм" един от обвиняемите е провел скрит чат с "Биволъ". 

Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата, обоснова се Стоянова защо те ще бъдат обвинени в тероризъм.

Целите тя определи като "една дейност, насочена срещу населението" и "срещу действащата в момента политическа система, форма на управление" и т.н..

"Както ви е известно, много хора вече започват да си вадят нови лични карти, притесняват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да им се продадат колите, имотите и т.н... Елементът, че се всява смут и някаква паника в неограничен брой български граждани е налице", обяви прокурорката.

Целта на това деяние е именно такава: да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството , и да се всеят такъв смут и страх у населението, което е и постигнато. Т.е. - имаме го налице и като реални действия."

Затова обвинението срещу Иван Тодоров (плюс търговския директор Георги Янков и изпълнителя Кристиян Бойков, б.р.) ще е в кибертероризъм, а мярката му за неотклонение ще се гледа днес при закрити врати, защото има чувствителна информация за държавата. Снети са показания от други служители на "ТАД".

Също така от фирмата събирали избирателно данни за търговски дружества, за хора на висши ръководни длъжности и на популярна хазартна игра. Освен за тях са събрани данни за 5,1 млн. граждани, поясни още прокурорката - ЕГН, номера на автомобили, какви ли не още факти.

Така например дейността им довела до факта, че служителите на НАП са изключително притеснени и на практика не могат да работят.

Прокурорката добави, че няма да дава повече изявления, защото те са следствена тайна... Освен едно:

"Ще ви кажа нещо, което представлява по-голям интерес може би, от журналистическа гледна точка за вас. Осъщесдтвено е посегателство върху сървъра на "Поливни системи", кото са пред парламента.

В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание: че евентуално при преминаване на автомобили на различни - може би на държавен глава, или на гости на нашето Народно събрание - евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента. С което да се създаде някакво затруднение в придвижването."

 

Ключови думи

Коментари

И Биволарите са яко омазани в

И Биволарите са яко омазани в л**йна. Цацаров да им прати полиция и ГДБОП и после в ареста.

Както ти казах още преди седмица

и както беше обяснено и на големия "ИТ" експерт Вени Марковски, няма никаква индикация, че Бивол са получили данни. Бивол имат метаданни (имена на файлове) и най-много хеширани ЕГН-та. Да се твърди, че това са "изтекли данни" сериозно е просто показател за квалификацията на другарката прокурорка, вероятно калинка като тебе.

По-страшното е друго -

че имаме обвинения на базата на някакви косвени улики като предполагаеми чатове в Телеграм, вместо да имаме сериозен доклад от реален постмортем. Паралелите с "голямото хакване" по време на изборите 2015 - което беше очевидно организирана провокация от герберастията - са очевидни. Тогава също се вдигна супер много шум колко страшна "атака" е имало, пък после нещата се заметоха и така и не се разбра какво става. Тук ще стане абсолютно същото, като гледам какви мъдрости се ръсят от калинките по случая. Но от неуки боклуци - толкова.

Пак хванаха

"убийците на Пеевски"!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Е туй, че няма да дава повече изявления е най-умното дет е казала поредната калинка в правителствената градинка.. Щото със "сървъра на поливната система" в градинката на парламента.. Изби де що има цаца в шадраванчето пред парламента.. Апрапо, някой да знае, колко терористични акта и жертви има от тях.. Дет са извършени с пръскачка за райграс?

Би ме било срам да се показвам пред обществото...

...с такива нелепи твърдения! Чудя се с какъв акъл тези двамата са се показали пред медиите.

Иначе това за поливането е яко.

Очаквам скоро и документални доказателства, че е имало опити да се контролират и покривите на правителствените кабриолети, за се подсигури още по-пълно измокряне. Калинка, калинка, калинка мая...
 's picture

Rhapsody of fire

Тези ни са нормални.

Тези ни са нормални.
 's picture

Rhapsody of fire

Монти Пайтън завиждат

Тези НЕ са нормални като прокурори. Но като сценаристи на скечове? Имот несъмнен толонт. Монти Пайтън вият и умират от завист.
 's picture

смехурко

Сега стана ли ясно?

Сега стана ли ясно защо Гешев е корифей в Прокуратурата? И защо е само една кандидатурата за гл. прокурор?
 's picture

Бобо

Оливането

Властта и по конкретно прокуратурата се оляха , явно наистина са им хакнали поливната система ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.