Политологът, политически анализатор и експерт по сигурността Алекс Алексиев е починал тази нощ, научи Клуб Z.

Алексиев, син на българския писател и карикатурист Райко Алексиев, бе председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на "Bulgaria Analytica" и редовен коментатор и анализатор на политическите събития у нас. 

Алексиев е бил съветник на премиера Филип Димитров, научен сътрудник в института "Хъдсън", с дългогодишен стаж в корпорацията RAND, американски тинк танк за глобална политика. 

На предишните евроизбори през 2014 г. Алексиев се опита да се кандидатира като независим евродепутат, но регистрацията му бе отхвърлена от ЦИК с тезата, че не е живял последните 6 месеца в ЕС. По-късно Алексиев основа собствена формация след евровота - ПП "Общество за нова България", което се яви на предсрочните парламентарни избори, което получи едва 4615 гласа.

За смъртта на политолога във Facebook съобщи и неговият приятел и колега в "Bulgaria Analytica" Илиян Василев:

По-късно българският писател Любо Канов също коментира тъжната вест:

"Алекс Алексиев днес напусна тленният свят. Духът му напусна тялото, а то ще остане завинаги тук в родната, грешна земя. Ще се приюти при костите на баща си, когото не му беше дадено да познава, защото така бе отсъдила съдбата, която движи скрипеца на нашите дни и защото кръговратът така се затвори тук в края на неговия необикновен, богат и труден жизнен път. След него остава дълбоката следа на един голям българин, на един голям американец, на един голям човек, на един световен политически мислител. На един достоен мъж и на един достоен син на баща си Райко Алексиев, а самият той баща на достойни деца и наследници.

Няма да се запълни тази празнина, която се отваря след него. Хора от този мащаб рядко се раждат и още по-рядко доживявят до старост. Единствената кауза за Алекс цял живот беше Свободата. Битката му до последно беше не за здраве, за слава, за власт или за спокойни старини. Тази битка беше единствено посветена на нейната непреклонна защита. Благодарение на него и на хора като него, враговете на Свободата никога няма да успеят да я погребат, защото тя е нетленна и безсмъртна. Отсега, Духът му вече ще бъде свободен завинаги, а ние оставаме все още върху тази българска земя, тъгувайки за него. 

Поклон пред паметта ти, Алекс, ти оставаш завинаги в сърцата ни."

Клуб Z изказва своите най-искрени съболезнования на близките и роднините на Алекс Алексиев.