Над 1000 души бяха арестувани по време на днешните протести в Москва. Това съобщиха от полицията в руската столица, предадоха световните агенции. Стотици руски активисти се събраха на демонстрация пред кметството в руската столица, след като няколко опозиционни кандидати не бяха допуснати до предстоящите избори за общински съвет.

Полицията претърси и редакцията на телевизия "Дожд", която отразяваше събитията.

В центъра на Москва се чуваха скандирания "Русия без Путин" и "Путин, оставка", докато служители на силите за борба с безредиците налагаха с палки протестиращи и извършваха арести, отбеляза Ройтерс. 

По-рано руската полиция започна "да респектира" лидерите на опозицията чрез обиски и разпити. Властите обявиха демонстрацията пред сградата на кметството в руската столица за незаконна с мотива, че тя може да прерасне в насилие.

Още в сряда един от най-яростните критици на Кремъл Алексей Навални беше пратен превантивно за пореден път зад решетките за 30 дни. Жилищата на други членове на опозицията бяха претърсени. Противници на властта бяха привикани на разпит.

В нощта на петък срещу събота полицията е претърсила апартамента на Иля Яшин в Москва преди да го задържи и откара извън руската столица, беше съобщено на профила му във фейсбук. Яшин е едно от знаковите лица на руската опозиция.

Кира Ярмиш, говорителката на Навални, съобщи в Туитър, че тя и друг активист са били задържани в събота сутрин. Други опозионери също се оплакаха, че домовете им са били претърсени, посочва Ройтерс.

Задържан е бил и Дмитрий Гудков, който се кандидатираше за местните избори в Москва, но му беше отказана регистрация. Това съобщи пред ТАСС неговата адвокатка Оксана Опаренко. В апартамента на Гудков е извършен и обиск. Задържана била и нерегистрираната кандидатка за московската Дума Юлия Галямина, допълва агенцията.

Кметът на Москва Сергей Собянин се закани в социалните мрежи, че властите ще действат "решително, за да осигурят обществения ред".

До протестите на опозицията се стигна, след като нейни кандидати не бяха регистрирани за участие в местния вот през есента. Според властите те не събрали достатъчно действителни подписи в подкрепа на кандидатурите си. Опозицията оспорва това.