Руският опозиционер Алексей Навални съобщи днес, че е бил арестуван в Москва в разгара на протести заради отстраняването на опозиционни кандидати от местните избори, предаде Франс прес.
Във видео в Инстаграм активистът за борба с корупцията изтъкна, че е бил задържан на излизане от дома си за да прави джогинг, а след това е бил отведен в полицейско управление.

"Хората са прави като казват, че спортът не винаги е полезен за здравето", каза иронично Навални. Неговата говорителка Кира Ярмиш потвърди ареста в Туитър.

Вчера опозиционерът подкрепи призив за демонстрации в събота срещу изключването на опозиционните кандидати от изборите за парламент на Москва. Решението предизвика вълна от протести, събрали над 20 000 души миналия уикенд в руската столица.

Регистрацията на множество кандидати за тези избори не беше допусната миналата седмица, официално заради нередности при събирането на подписи за подкрепата им.
Тези кандидати, сред които има няколко съюзници на Навални, изцяло отхвърлят твърдението за нередности. 
По закон независимите кандидати трябва да съберат подписи на поне 3 на сто от потенциалните си избиратели във всеки от избирателните райони на Москва, което е между 4500 и 5000 души, за да имат право да се кандидатират.
Лишена от участие в по-важни избори като президентските, опозицията се мобилизира за изборите в Москва, очаквайки да се включи в управлението на огромния бюджет на руската столица.
Опозиционните кандидати бяха лишени от участие и в други големи градове като Санкт Петербург.