В Германия е регистрирана най-високата температура за всички времена. Това предава TACC, цитирана от Фокус, като се позовава на съобщение в социалната мрежа „Туитър“ на Германската метеорологична служба.

Температурата в района на германския град Линген (федерална провинция Долна Саксония) в четвъртък е достигнала 42,6 градуса. Това е рекорд за Германия през цялата история на наблюденията, съобщи метеорологичната служба в социалната мрежа.

Предишният връх от 40.5 градуса бе регистриран в сряда в град Гайленкирхен. Дотогава най-горещият ден в Германия беше 5 юли 2015 г., когато бяха измерени 40,3 градуса в баварския град Китцинген.

През последните дни горещото време се е установило почти в цялата страна. Дори на брега на Балтийско море температурите достигат около 30 градуса.

Държавата реши да изключи от мрежата атомната електроцентрала Гронде, разположена недалеч от Хановер. Това се дължи на високата температура на водата в река Везер.

Белгия регистрира първи смъртен случай, предизвикан от рекордните горещини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Жена на 66 години е била намерена мъртва близо до караваната си в Миделкерке край морето. Тя е била открита от съсед вчера привечер, след като очевидно се е пекла на слънце на белгийското крайбрежие, където температурата надхвърли 40 градуса по Целзий.
Според полицията смъртта на жената явно е свързана с горещините.
Вчера Белгия, подобно на други места в Западна Европа, преживя най-горещия си ден, откакто се води статистика - в Бегейнендейк на 30 километра източно от Брюксел температурата достигна 41,8 градуса.

Френско-белгийската железопътна компания "Талис" обяви, че спира продажбата на билети за днес и утре по всички свои линии поради проблеми с инфраструктурата й, причинени от жегите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Изключително трудните метеорологични условия създават смущения в мрежата", обясни за АФП говорителка на компанията. Прекратени са продажбите за днес и утре за цялата мрежа", която обхваща Белгия, Франция, Холандия и Германия", уточни тя.
"Поради сериозните смущения в резултат на извънредната климатична обстановка сме длъжни да прекратим продажбите по всичките ни линии. Съветваме нашите пътници да отложат пътуването си", обяви "Талис" в профила си в Туитър и на интернет сайта си, поднасяйки извинения.

Белгийската жп мрежа е подложена на изпитания от вчера. Влак "Талис" от Амстердам до Париж беше блокиран в Малин, между Антверпен и Брюксел. Неговите 350 пътници бяха евакуирани и бяха взети мерки те да стигнат до Брюксел. Друг влак, от района на Париж за Амстердам, също беше блокиран, а пътниците бяха евакуирани до най-близката гара, за да продължат за Брюксел.
Белгийската мрежа се справя по-скоро добре при настоящите екстремни температури. От два дни горещините се отразяват най-сериозно на контактната мрежа, тъй като от топлината кабелите се разширяват и може да увиснат, обясни говорителят на белгийската мрежа Инфрабел, Арно Реман.
По жп линиите температурите може да са с 10-15 градуса по-високи от тази на въздуха поради нагряването и излъчването на топлина от релсите и камъка. Друг проблем е опасността от пожари край линиите, тъй като огънят може да лумне от една искра при движението на влаковете

Хората се плискаха във фонтаните, скачаха в езера и канали и джапаха в морето, за да търсят прохлада в един от най-горещите дни, регистрирани някога в Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Докато температурите неспирно се покачваха вчера и чупеха рекорди в много държави, хората окупираха всеки водоизточник, до който можеха да се доберат.
В Париж фонтаните под площад "Трокадеро" срещу Айфеловата кула станаха новият градски център. Местни семейства, гимназисти във ваканция, туристи от Бразилия, Холандия, Чикаго и къде ли не имаха една и съща мисъл.
Някои захвърляха само обувките си, други се събличаха по бельо - при температури от 42,6 градуса по Целзий благоприличието е последна грижа.
Пълни бяха също плажовете на Барселона, както и откритите басейни в Англия, където беше отчетена температура от 38,1 градуса.