Париж счупи днес своя исторически температурен рекорд, датиращ от близо 70 години. Във френската столица в 11,42 ч. по Гринуич бяха измерени 41 градуса по Целзий, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

От началото на температурните измервания във Франция през 1873 г. в столицата градусите са били само веднъж над 40, а именно на 28 юли 1947 г., когато бяха отчетени 40,4 градуса по Целзий. Метеоролозите очакват до края да деня температурите да достигнат 42 градуса по Целзий.

В Германия пък беше счупен националният рекорд за горещина, предаде днес ДПА, като се позова на съобщение на Метеорологичната служба. Новият рекорд от 40,5 градуса по Целзий беше регистриран в Гайленкирхен в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия още вчера късно вечерта. Предишният рекорд се държеше от баварския град Кицинген и беше 40,3 градуса, регистрирани преди 4 години.

Метеорологичният институт на Белгия обяви днес, че в страната е бил регистриран също температурен рекорд и за първи път от 1833 г. (откакто се водят статистиките) градусите са преминали 40, предадоха световните агенции. Вчера в Лиеж е била отчетена температура от 40,2 градуса по Целзий. Предишният рекорд беше 39,9 градуса по Целзий и беше регистриран по-рано вчера във военна база в североизточната част на страната. Днес горещините продължават да мъчат Белгия и по обед в Брюксел на сянка бяха измерени 34,2 градуса по Целзий. Максималната стойност регистрирана някога в белгийската столица, е била 35,7 градуса по Целзий и се очаква тя да бъде превишена днес.

Холандският правителствен институт по здравеопазване издаде предупреждение за високи нива на смог в някои части на страната в разгара на горещата вълна, обхванала страната, предаде Асошиейтед прес. В страната бе поставен и нов температурен рекорд - 41,7 градуса по Целзий, съобщава Метеорологичният институт, предаде Франс прес. Той бил поставен в 12,15 ч. по Гринуич днес в Делен в източната част на страната. Предишният рекорд датираше от 1944 г. и беше 38,6 градуса по Целзий.

Великобритания днес се очертава да преживее най-горещия си ден в историята си. Според Британската метеорологична служба има 40 процента шансове рекордът от 38,5 градуса по Целзий, поставен в Кент през 2003 г., да бъде счупен, предаде Ройтерс. Засега беше отчетена най-високата температура, регистрирана някога за месец юли в страната - 36,9 градуса, отчетени в Хийтроу, предаде Ройтерс.

В Австрия горещините взеха първа жертва. Двегодишно момче влязло в нагорещената от жегите семейна кола и заспало вътре. Родителите му го открили, когато то вече страдало от силно обезводняване. Откарали го в болница, но лекарите не успели да го спасят, предаде Асошиейтед прес.