"Време е да станем гневни! Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава!"

Това пишат от инициатива "Правосъдие за всеки" в призив за поредния Марш за правосъдие, който организират.

След протеста в четвъртък в 9:00 ч. пред сградата на ВСС, този път датата е понеделник, 29 юли, 18:30 ч. пред Съдебната палата. Насловът е:

Кой избира главния прокурор? Гражданите искат участие!

Ето и цялото обръщение:

Уважаеми колеги,

Тъй като Прокурорската колегия във ВСС остана глуха за призива в нашето отворено писмо, ние се обръщаме към свободните граждани. Инициатива „Правосъдие за всеки" организира поредния граждански Марш за правосъдие. Той ще започне в понеделник, 29.07., от 18,30 ч. пред Съдебната палата в София.

Нека да кажем ясно, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава. Процедурата е порочна, а единодушното номиниране на Иван Гешев я превръща в пълен фарс с тежки последици за обществото и страната.

В нашия призив към гражданите посочваме:

Време е да станем гневни! Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава! Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!

#КОЙ иска да бъде съдник и да подчини изцяло съдебната власт - ще му позволим ли?

Екипът на „Правосъдие за всеки"