Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На доста хора им се привижда, че това, което става в момента в България, е някакво връщане към годините на комунизма и че навремето е трябвало да се извърши лустрация, за да се предотвратят своеволията в правната система. Не съм съгласен.

Връщане назад има, но не към епохата на комунизма, а към епоха, която не познаваме и не изучаваме и по тази причина сме много уязвими от нея и от нейната поява или от нейното универсално присъствие в обществения ни живот. Това са петте века османска история на България. Някои настояват да я наричат Турско робство.

Няма значение как я наричаме, проблемът е, че не я познаваме. Защото не я познаваме, не можем да забележим проявите ѝ и ефективно да им се противопоставим. Българският обществен живот има естествена склонност да гравитира около някакво неопределено османско време на местно беззаконие и отдалечена централна власт, която не може да разчита на демократични инстинкти и съответно не намира за необходимо да се съобразява с тях.

В тази неопределена османска среда хората живеят в страх, който преодоляват с хитрост. Властта не се придобива с демократични процедури, а се разпределя. Тези странности на българския обществен живот не са породени от комунизма, комунизмът дори ги потискаше, но дори и тогава българинът успяваше да жонглира със страха и хитростта. Голяма част от българската литература описва тези ориентири на обществения живот - Бай Ганьо и Андрешко са очевидни примери, но има и много други.

Днес се изправяме пред точно такова внезапно и очевидно завръщане в османски тип разпределение на власт, напълно несъобразено с демократичните принципи, но съобразено със закона, разпределение, което ще възбуди инстинктите за страх и хитрост.

Преди да започнем да изучаваме добре османската си история, не бихме могли ефективно да се противопоставим като общество на подобни актове на властово разпределение. Това, че то е свързано у нас с волята и властта на ДПС, е информативна и образоваща ирония, която ирония обаче само ще продължи да всява страх и да изостря хитростта ни. Или да ни развеселява като приказките за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, които в голяма степен дефинират парадигмата на родната ни правна система.

Публикуваме текста на автора от профила му във фейсбук с негово съгласие:

 

 

Коментари

Как не се уморявате да пишете глупости.

Каква неопределена османска история, за какво местно беззаконие говорим? Имаме кротко османско присъствие петвековно. Точка. Опорна точка. Това, че само от Стара Загора по време на руско-турската воина 1877-1878 са отвлечени в робство в Турция 10 000 български жени, момичета и момчета е без значение за горния списвовател (а отделно са избити 14 500 човека в града и той е запален и сринат до основи). Той си държи на "присъствието", което е неопределено. Колкото до другото - много предвестници на Апокалипсиса в този сайт. Всеки ден с все по-зловещи прогнози. Човек, като ги чете, най-добре да си сложи въжето или да бяга през девет планини в десета. След като народът масово не се бунтува, значи паниката е излишна.
 's picture

Petyo9

Верний Читателю,

Що не си гледаш пряката демокрация, президентската република и мажоритарното гласуване в два тура? То и тях не разбираш кой знае колко, ама все пак не звучиш чак толкова нелепо.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

" След като народът масово не се бунтува, значи паниката е излишна." ПРАВИЛНО!!!! ВАЖНОТО Е, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е СТАБИЛНА!!! Друго си е стабилността да е стабилна... Та чак държавата се тресе от стабилната стабилност.. А СТЪЛБА НА СТАБИЛНОСТТА да не дигнал пак кръвното от много стабилност? Та никакъв не го показват по новините.. Някой нейде да прочете за посещение на патриарха и главнио мюфтия в правителствена болница? Да благославят стабилността на едно скочило кръвно.. Пък той - СТЪЛБА НА СТАБИЛНОСТТА си го каза туй - "НЯМА ДА УПРАВЛЯВАМ С ДПС ОФИЦИАЛНО" И НЕофициално веч 10-та година подкара УЖ да ни управлява..

Върнаха ни още много отдавна...

Феодалният строй се върна в мига, в който държавните фирми станаха частни феоди, но все още на държавна издръжка, полицейският апарат стана преторианска гвардия на Мутрата, а законът - смокинов лист "за пред чужденците". Не знам защо някой се учудва от тази работа изобщо обаче, по отношение на социално развитие между 1989-та и 2019 България мина от 20 век направо в 18-ти.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.